Dobitak kilograma tijekom menstruacije je potpuno normalan. Evo zašto se događa

Foto: Pexels

VJEŽBALI ste i zdravo se hranili, ali vaga vam je svejedno pokazala više kilograma nego prošli tjedan? Ili vas odjednom omiljene traperice stežu?

Ne brinite, ako vas je vaga iznenadila otprilike tjedan prije očekivane menstruacije, možete povećanje težine pripisati zadržavanju vode, uvjerava Raquel Dardik, ginekologica iz Medicinskog centra NYU Langone.

"Debljanje se događa pet dana prije mjesečnice, ali sve se vraća u normalu nakon što ona započne", objasnila je.

Razlozi povećanja tjelesne težine prije ili tijekom menstruacije:

Hormonalne promjene

Glavni krivac je progesteron koji je neophodan u ranoj fazi trudnoće. No kad dobijete menstruaciju i ne dođe do začeća, razina progesterona se smanji, a kao sporedna pojava svaka stanica u vašem tijelu zadržava dodatnu mikroskopsku kap vode, objašnjava dr. Dardik. Rezultat? Povećanje tjelesne težine koje se može kretati od pola kilograma pa sve do gotovo nevjerojatna četiri i pol kilograma.

Problemi s probavom

Na prvom mjestu, nadimanje. Ali ono nije jedini gastrointestinalni problem koji igra ulogu u povećanju tjelesne težine. Zapravo, fluktuacije hormona (među ostalim, estrogena, progesterona) prije i za vrijeme menstruacije mogu također dovesti do zatvora ili čak proljeva kod mnogih žena, kao što je Elana Maser, ravnateljica Ženskog gastrointestinalnog zdravstvenog centra u bolnici Mount Sinai, prethodno rekla u razgovoru za Shape.

Istraživanja sugeriraju da ove promjene hormona mogu utjecati na brzinu i funkciju probavnog trakta, a zauzvrat mogu prouzrokovati "produljeni tranzit" ili zatvor. Razumljivo, sve to može dovesti i do privremenog porasta tjelesne težine koja bi se nakon menstruacije trebala postupno smanjivati.

Žudnja za određenom hranom

Kada se približite prvom danu menstruacije, vaše tijelo je zauzeto prolaženjem kroz lavinu hormona koji mogu igrati glavnu ulogu u povećanju tjelesne težine. Osim nadimanja trbuha i zadržavanja tekućine, vaši hormoni mogu utjecati i na žudnju za određenim namirnicama.

Kako biste sve ovo izbjegli, usredotočite se na održavanje uobičajenog zdravog ponašanja, poput vježbanja i konzumacije puno vode kako biste se riješili zadržavanja vode, kaže dr. Dardik. Također pokušajte izbjegavati masnu hranu, alkohol i sol, što potiče vaše tijelo da zadrži vodu.

Pročitajte više