Dovedi se u red uz ovih 11 trikova - bez čuda i bez dijeta!

Foto: 123rf

KLJUČ zdravlja možda jest raznovrsna prehrana, ali mi bismo se radije posvetili boljem metabolizmu. On je ponekad sve ako želite ostati u formi, ako želite od namirnica brzo dobiti sve što vam treba, ako želite biti sretniji i zadovoljniji, ako želite skinuti kilograme - opet je tu taj famozni metabolizam. A znate li da upravo vi svojim životnim navikama najviše štetite i sebi i svom metabolizmu. Pa dajte to onda promijenite!

Uz ovih 11 naputaka:

Drži se vremenskog plana

naše je tijelo jako pametno i ono točno zna kada treba novu dozu hrane, no ako ste vi od onih koji jedu neredovito kako da vaš metabolizam onda zna kolikom brzinom mora preraditi hranu, a da vam opet ostane dovoljno energije za onaj tko zna kada slijedeći obrok. Zato se držite plana - razdijelite obroke na onoliko koliko vašem organizmu treba, ali najbolje je da između obroka ne prođe više od 3-4 sata. Tako će vaš organizam uvijek imati dovoljno vremena da preradi hranu i da vam omogući dovoljno energije do slijedećeg obroka.

Pij puno više vode

Osim što će te voda malo začepiti, voda je iznimno važna i za brzinu sagorijevanja kalorija. Ako baš niste od onih koji obožavaju vodu, uzmite alternativu - primjerice nezaslađene prirodne čajeve ili famozni zeleni čaj koji će vas dignuti i dati vam potrebnu dozu hidratacije organizma.

Pijte više mlijeka i mlječnih proizvoda

Mliječni proizvodi sadrži puno hranjivih tvari koje su neophodne za sagorijevanje masti i izgradnju mišića. Kalcij kojeg ćete pronaći u jogurtima, više nego u samom mlijeku, igra značajnu ulogu u metabolizmu
- a što se više kalcija nalazi u masnim stanicama, više masti će biti sagoreno.

Budite aktivniji

Ne morate nužno trčati ili ići u teretanu - dovoljno je da se svaki dan prošećete. Svaka aktivnost ubrzat će vaš metabolizam, pomoći sagorjeti kalorije koje ste unijeli u organizam. Možda je najbolji savjet da redovito kombinirate različite tipove aktivnosti jer ćete tako još više ubrzati metabolizam i definitivno ubrzati rast i razvoj mišića.

Budite se malo ranije

Ako ste sustavni ranoranioc vjerujemo da ovaj savjet možete preskočiti. No, ako vas zanima zašto je bolje buditi se ranije - reći ćemo vam - sunčeva svjetlost ima priličan utjecaj na ljudski metabolizam, a jutarnja sunčeva svjetlost pomaže tijelu regulirati svoje biološke procese koji ovise o izmjeni dana i noći, a koji su, pak, od vitalnog značaja za potrošnju energije.

Ne odričite se ugljikohidrata

Ne idite na iscrpljujuće dijete i ne vjerujte da ugljikohidrati samo i isključivo debljaju. Radije malo "proberite" one nešto zdravije - kruh s cjelovitim žitaricama umjesto bijeloga, i slično, samo ih se ne odričite jer ugljikohidrati imaju jako važnu uloga za naš mozak. Nedostatak ugljikohidrata može imati negativan utjecaj na vaše moždane aktivnosti što će automatski biti stresno za cijeli organizam. Uostalom, izbacivanjem ugljikohidrata iz prehrane, ako to radite ciljano, zbog dijete, više će utjecati na gubitak tekućine u tijelo nego na gubitak masti, tako da...

Odreknite se grickalica

Kada se kaže da bi čovjek trebao imati više manjih obroka to ne znači da su vam dozvoljene grickalice kao međuobrok, jer morate znati da ćete njima samo usporiti svoj metabolizam. Ukoliko ste gladni prigrizite nešto zdravo, nešto što vam neće toliko omesti metabolizam, jer energija koju smo dobili iz hrane obično traje 3 ili 4 sata. Tada tijelo uz pomoć energije iz hrane utječe i na sagorijevanje masti, a ako ćete vi stalno dodavati organizmu još nešto, omest ćete taj prirodni tijek energije i doslovno spriječiti sagorjevanje masti. Što znači da ćete se - debljati.

Koristite jodiranu sol

Nekada se prednost davala isključivo morskoj soli no u posljednje vrijeme znanstvenici ipak na vrh guraju jodiranu sol s obzirom da su neke studije pokazale kako nedostatak joda u tijelu utječe na štitnjaču, a znamo - da bi metabolizam radio kako treba potrebna nam je zdrava štitnjača.

Održavajte zdravu razinu željeza

Nedostatak željeza u krvi vodi nedostaku kisika koji je potreban našem organizmu i mišićima. Zato se pobrinite da u svom tjednom planu prehrane svakako imate dovoljnu količinu mesa (iznutrice), ribe, školjki, jaja, špinata, mahuna, suhih marelica, smokvi...

Smanjite stres

Stres je jedan od glavnih okidača lošeg metabolizma jer jako utječe na rad štitnjače. Zato kada krene stres, napravite pauzu - ali nemojte uzeti Snickers već malo prošetajte, razbistrite glavu i pojedite zdrav međuobrok.

Pročitajte više