Dvije dobrobiti najpopularnije vježbe na svijetu

Foto: Pexels

PLANK je odličan način da ojačate svoj core i aktivirate puno različitih mišićnih skupina, i to sve odjednom. Također ga možete raditi bilo gdje, a nije vam potrebna nikakva oprema.

"Svestranost i pristupačnost čine ga jednom od najnevjerojatnijih, dobro zaokruženih temeljnih vježbi", kaže trenerica slavnih Jillian Michaels.

Ovo su dvije osnovne prednosti planka:

To je vježba za cijelo tijelo

Plank ne cilja samo na trbušnjake već aktivira gotovo sve glavne mišićne skupine u vašem tijelu i tjera ih da rade zajedno.

"Istovremenim pokretanjem više mišićnih skupina sagorijevamo više kalorija i vremenski je efikasnije", kaže Michaels.

Pored toga, plank je primjer funkcionalne vježbe. Ova vježba, koja uključuje više mišićnih skupina, učinkovitija je od vježbi koje ciljaju jednu mišićnu skupinu, jer funkcionalne vježbe oponašaju način na koji se naša tijela kreću tijekom svakodnevnih aktivnosti.

Može poboljšati vaše držanje

Ova vježba ojačava core pa samim time može poboljšati i vaše držanje. Prema US National Library of Medicineu, ispravno držanje dok stojite podrazumijeva stajanje ravno i s visoko podignutim ramenima te uvučenim trbuhom. To je vrlo slično položaju u kojem držite plank.

Osim toga, malo istraživanje iz 2019. godine objavljeno u Indian Journal of Public Health Research & Developmentu otkrilo je da izvođenje planka na nestabilnoj površini može poboljšati loše držanje i ispraviti pogrbljena ramena. Tridesetak sudionika u 20-im godinama radilo je plank tri puta tjedno tijekom četiri tjedna; jedna je skupina napravila plank na tlu, dok je druga skupina koristila nestabilnu površinu. Skupina koja ga je izvodila na nestabilnoj površini imala je bolje poravnanje glave i kralježnice te manje pogrbljena ramena na kraju studije, navodi Insider.

Pročitajte više