Dvije šalice kave na dan mogle bi produljiti vaš život za dvije godine

Foto: Instagram

DVIJE šalice kave na dan mogle bi biti ključ dugovječnosti, tvrde rezultati novog istraživanja.

Prema istraživanju objavljenom u European Journal of Epidemiology, ispijanje dvije šalice kave u danu može produžiti očekivani životni vijek za dvije godine.

U okviru istraživanja su promatrane navike više od tri milijuna ljudi i uzroci smrti 450 256 osoba. 

Istraživači su otkrili da su uočili povezanost između pijenja kave i smrti, bez obzira na dob, prekomjernu težinu, alkohol, pušenje i udio kofeina u kavi.

Naime, kažu da je umjerena konzumacije kave, odnosno dvije do četiri šalice u danu, povezana sa smanjenim brojem smrtnih slučajeva svih uzroka. Također, tvrde da su otkrili da konzumacija kave dovodi do smanjenog rizika od razvoja raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i bolesti dišnog sustava.

“Teško je izračunati, ali osjećam da pijenje kave možda daje još nekoliko godina vašem životu, a povećani fokus i budnost mogu dijelom biti razlog”, izjavila je Astrid Nehlig, direktorica istraživanja francuskog Nacionalnog instituta za zdravstvo i medicinska istraživanja.

Pitanja o povezanosti kave i zdravlja nisu nova. U prošlosti se kavi pripisivalo bolje zdravlje srca i smanjeni rizik od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

Pročitajte više