Evo odgovora na pitanje kojim je umacima mjesto u hladnjaku, a kojima nije

Foto: 123RF

AKO je vaš hladnjak prepun umaka, vrlo vjerojatno vas zanima odgovor na pitanje moraju li baš svi biti na hladnom. 

Opće pravilo je da u hladnjaku moraju biti umaci koji sadrže mliječne proizvode, povrće i voće, dok oni koji se sastoje od octa, šećera, soli i alkohola ne moraju, ali mogu imati koristi od nižih temperatura.

"Najpopularniji umaci poput kečapa i senfa se i u restoranima nalaze na stolovima pa nema potrebe da ih pohranjujete u hladnjak", navodi stručnjakinja za kulinarstvo i prehranu Lauren Feingold.

Umaci koji trebaju stajati u hladnjaku

Određeni sastojci zahtijevaju hlađenje. Jedan od njih je mlijeko što znači da kremasti umaci ili oni na bazi jogurta moraju biti u hladnjaku. Majoneza se priprema od jaja i također mora biti na nižim temperaturama.

"Također, umacima koji sadrže povrće ili citruse mjesto je u hladnjaku", kaže Feingold i dodaje da isto pravilo vrijedi i za ulja od orašastih plodova poput bademovog ili sezamovog.

Stručnjaci za hranu smatraju da oni koji džemove ne pohranjuju u hladnjak griješe te navode da se oni tako brže kvare.

Umaci koji mogu, ali ne moraju stajati u hladnjaku

U nekim slučajevima nema pravila. Ključ je procijeniti koliko će vam vremena trebati da pojedete cijeli umak.

"Zapitajte se koliko često jedete kečap. Ako je to svaki dan, logično je da ćete ga ostaviti na kuhinjskom stolu. Međutim, ako ga jedete u rijetkim prilikama, bolje je pohraniti ga u hladnjak jer će tako dulje trajati", pojasnila je Feingold.

Kečap na sobnoj temperaturi može stajati nekoliko mjeseci, ali senf samo dva. Umak Worcestershire također može biti u hladnjaku, iako to nije nužno. Stručnjaci se ne slažu kad su u pitanju kiseli krastavci. Smatraju da se zbog visokog udjela soli neće kvariti ako se pohranjuju izvan hladnjaka, ali će biti hrskaviji ako se drže na hladnom. 

Umaci koji ne trebaju stajati u hladnjaku

Umaci poput soja sosa, meda i ljutog umaka ne zahtijevaju niske temperature, kao ni ocat ili maslinovo ulje. Kokosovo ulje je također bolje pohraniti na sobnoj temperaturi jer će se u hladnjaku stisnuti.

Maslac od kikirikija također možete ostaviti na polici, ali imajte na umu upozorenje stručnjaka za sigurnost hrane koji kažu da nikada u namaz ne umačete nož koji je prethodno korišten za razmazivanje marmelade jer to može uzrokovati rast i razmnožavanje bakterija.

Pročitajte više