Evo zašto dijeta vaše omiljene slavne osobe na vas možda neće djelovati

Foto: 123RF

VELIKA je vjerojatnost da ste barem jednom pročitali članak o dijeti neke slavne osobe. Niste usamljeni ako ste se zapitali kako im polazi za rukom dan početi zelenim smoothiejem, jesti kelj za ručak, a za večeru servirati ribu i povrće kuhano na pari te se zasladiti kockicom čokolade. Možda ste čak odlučili iskušati njihovu metodu. 

''Istina je da nećete postati Jennifer Aniston ako jedete kao ona'', kaže stručnjak za mršavljenje dr. Charlie Seltzer i dodaje kako isto vrijedi i kada su u pitanju Kim Kardashian, Kylie Jenner ili Meghan Markle.

Bilo da vam je cilj smršaviti ili promijeniti prehrambene navike iz nekog drugog razloga, ovo su razlozi zbog kojih kopiranje savjeta poznatih zvijezda i nije najpametniji pristup, prema mišljenju dr. Seltzera.

Svaka osoba ima drugačiji metabolizam 

Koliko kalorija sagorijevate dok mirujete ovisi o visini, težini, genima, spolu, razini aktivnosti, prehrani i mišićnoj masi. Zbog toga dr. Seltzer kaže kako su vrlo male šanse da vaš organizam treba potpuno isti broj kalorija, odnosno nutrijenata kao slavna osoba koja vam je uzor.

''Jedna dijete neće odgovarati svima. Recimo da ste dvaput aktivniji od influencera kojeg pratite. Jedite točno onoliko koliko jede i on pa ćete se osjećati umornije i gladnije jer će vaše tijelo trebati više goriva da bi funkcioniralo'', pojašnjava i upozorava da trebate pratiti vlastite potrebe za energijom.

Izlažete se bespotrebnim ograničenjima

''Osjetljivost na hranu je manje uobičajena nego što ljudi misle'', kaže dr. Seltzer.

Ovaj stručnjak za mršavljenje je uvjeren da neki ljudi, uključujući slavne osobe, tvrde da se osjećaju loše nakon što pojedu određene namirnice pa krive primjerice gluten, a zapravo je prava pogreška u tome što se prejedaju takve hrane.

Zato upozorava da, ako i sami niste prepoznali simptome intolerancije na neku hranu, nema potrebe da je se lišite.

Takva prehrana je često neodrživa

Vrlo vjerojatno nemate osobnog kuhara, a mnoge namirnice koje konzumiraju slavni vama i nisu baš toliko lako dostupne. 

''Slavni imaju mogućnosti kakve prosječan čovjek nema'', rekao je dr. Seltzer. Kaže kako se trebate sjetiti gdje žive slavne osobe kojima se divite, što im je dostupno, da vjerojatno imaju zaposlenu pomoć u kući i da je njihovo radno vrijeme fleksibilno zbog čega mogu planirati i pripremati obroke točno kad ogladne.

''Zbog svega toga, dijeta koju ste odabrali je možda osuđena na propast i prije nego što ste krenuli, a odustajanje može emocionalno loše djelovati na vas'', upozorio je dr. Seltzer.

Potpuna promjena plana prehrane nije najpametnija ideja

''Lakše ćete slijediti plan prehrane u kojem polako mijenjate prehrambene navike i ostavljate na meniju namirnice koje ste i do sada jeli. Što veću promjenu naglo radite, tim će ishod biti gori'', kaže dr. Seltzer. 

I istraživanja potvrđuju ovu pretpostavku stručnjaka za mršavljenje. Kažu kako polako treba uvoditi male zamjene poput jabuke koju ćete pojesti umjesto čipsa za užinu.

Često ne otkrivaju iskreno cijelu istinu

Glumci i influenceri se podvrgavaju ekstremnim dijetama kako bi prilagodili tijelo u kratkom roku novoj ulozi ili uspjeli odjenuti određenu haljinu za crveni tepih. Liječnik je uvjeren kako zbog toga posežu za još nekim mjerama, a o kojima ne govore.

''Nikad ne znate pravu istinu. Dijete o kojima govore možda nisu svakodnevica. Njihov je posao smršaviti 15 kilograma u šest tjedana za ulogu'', upozorava.

To zapravo znači da prosječan čovjek neće nužno vidjeti iste rezultate ako slijedi plan prehrane neke slavne osobe koji je pročitao.

To može biti jako opasno

Postoji razlog zbog kojeg se kaže da se prije dijete posavjetujete sa svojim liječnikom. Neki planovi prehrane mogu pogoršati zdravstveno stanje pojedinca. Primjerice, veći unos proteina može pogoršati funkcije organa kod osoba oboljelih od bolesti bubrega, dok neuravnoteženi obroci mogu uzrokovati šećer u krvi dijabetičara što dovodi do oštećenja živaca i drugih komplikacija. 

''Neka vam obroci slavnih posluže kao inspiracija, ali nemojte kopirati njihove navike u cjelini jer možda i nisu idealne za vas'', zaključuje dr. Seltzer.

Pročitajte više