Iskoristite ih dok ih još uvijek ima: Krastavce možete jesti kad god ogladnite

Foto: Shutterstock

PREMDA ih uglavnom svrstavamo u povrće, krastavci su zapravo voće. Imaju visok sadržaj korisnih hranjivih tvari, određenih biljnih spojeva i antioksidansa koji mogu pomoći u liječenju, pa čak i prevenciji nekih stanja. Također, krastavci su niskokalorični i sadrže veliku količinu vode i topivih vlakana, što ih čini idealnima za hidraciju i pomoć pri mršavljenju.

Bogati su hranjivim tvarima

Krastavci imaju malo kalorija, ali sadrže važne vitamine i minerale. Jedan neoguljeni, sirovi krastavac od 300 grama sadrži 45 kalorija, 0 grama masnoća, 11 grama ugljikohidrata, 2 grama proteina, 2 grama vlakana, 14 posto preporučenog unosa vitamina C, 62 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K. Obiluje i magnezijem, kalijem i manganom.

Sadrže antioksidanse

Antioksidansi djeluju kao protuteža slobodnim radikalima, štetnim tvarima u tijelu koje izazivaju neke kronične bolesti.

Pospješuju hidraciju

Voda je ključna za funkcioniranje vašeg tijela i ima brojne važne uloge, a krastavci sadržavaju oko 96 posto vode.

Mogu pomoći pri mršavljenju

Krastavci bi vam potencijalno mogli pomoći da izgubite suvišne kilograme na nekoliko različitih načina. Prije svega, niskokalorični su. Nadalje, jako su primjenjivi u prehrani, a možete ih jesti u salatama, grickati kao međuobrok ili kao dodatak sendvičima.

Lijek su za mamurluk

Iako vjerojatno nećete žudjeti za krastavcima, smatra se da su najbolji lijek za mamurluk. Sok krastavaca sadrži dobar omjer šećera, soli, vode i octa pa ćete ispijanjem tog napitka i jedenjem nekoliko krastavaca uravnotežiti elektrolite. 

Imaju i jednu manu

Iako sprječavaju nadutost i zatvor, krastavci imaju jednu manu. Oni sadrže kukurbitacin, spoj koji se nalazi i u nekom drugom voću i povrću, uključujući bundevu, tikvu i lubenicu. Kukurbitacin rezultira gorkim okusom koji se nalazi u krastavcima, a također je uzrok plinova i probavnih smetnji. Ovi neugodni simptomi mogu se pojaviti ako jedete previše krastavaca odjednom.

 

Pročitajte više