Iskoristite posljednje sunčane dane

Foto: 123rf

SUNČEVA svjetlost i toplina važni su kako za prirodu tako i čovjeka. Sunce u mozgu potiče lučenje hormona serotonina i endorfina (hormoni sreće), podiže raspoloženje, optimizam i čini nas sretnijima. Izlaganje sunčevoj svjetlosti neophodno je za naše zdravlje.
 
Oko 90% vitamina D dobivamo upravo od sunca. Vitamin D nam je važan zato jer:
 
 - Jača kosti i zube
 - Sprječava pojavu rahitisa i osteoporoze
 - Sprječava depresiju
 - Važan je za stanice obrambenog mehanizma (T-limfocite). Glavna funkcija T-limfocita je borba protiv stranih tijela u krvotoku. Ukoliko u krvotoku nemamo dovoljno D vitamina, T-limfociti se ne mogu kretati.
 
Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina D:
 
 - Bolovi u kostima
 - Spontani lomovi kostiju
 - Slabost u mišićima
 - Umor
 - Gubitak snage
 - Nesanica
 
Izbjegnite depresiju i ozbiljne mentalne probleme izlaganjem prirodnom svjetlošću tokom dana. Ukoliko to niste u mogućnosti prakticirati tokom tjedna, zbog odlaska na posao prije izlaska sunca i kasnog povratka nakon radnog dana, iskoristite slobodan vikend i budite izloženi suncu što je više moguće.
 
Poremećaj izazvan nedostatkom izlaganja prirodnom svjetlu može izazvati manjak energije, loše raspoloženje, veći apetit, manjak volje za druženje s ljudima i nemogućnost uživanja u stvarima koje vas inače zadovoljavaju.
 
Zadnji sunčani dani su pred vama, stoga, iskoristite ih na najbolji mogući način jer je sunce jedan od najvažnijih prirodnih izvora energije.
 
 
 

Pročitajte više