Je li mlijeko zdravo? Nove kanadske prehrambene smjernice kažu ne nužno

Foto: 123RF / Health Canada

KANADA je objavila novi vodič za hranu, a u kojem jedna stvar nedostaje: dnevna doza mliječnih proizvoda. 

Vodič je u potpunosti uklonio ovu skupinu hrane i umjesto toga potiču ljude da jedu razne neprerađene namirnice. Naime, vodič nudi prehrambene savjete za optimalno zdravlje.

Kanadski vodič za hranu zadnji je put objavljen 2007. godine, a verzija koja je ugledala svjetlo dana ovoga tjedna rezultat je trogodišnjih konzultacija. 

Zagovornici biljne prehrane hvale ovu promjenu, ali ona je izazvala gnjev mljekarskog lobija. 

U vodiču se govori i o drugim skupinama hrane, preporučenoj veličini porcije, a stoji i napomena da sok od sto postotnog udjela voća ne može zamijeniti cijele plodove.

“Bili smo vrlo jasni kad smo rekli da nećemo koristiti izvješća koja su financirale mesna i mliječna industrija”, izjavio je dr. Hana Hutchinson, direktor ureda Health Canada za prehrambenu politiku i promociju.

Otkako je vodič po prvi put objavljen 1942. godine, Kanađane se ohrabrivalo na konzumaciju mlijeka ili mliječnih proizvoda nekoliko puta u danu. Ali više ne. Naime, stručnjaci koji su radili na vodiču sada preporučuju stanovnicima te zemlje da pola tanjura napune voće i povrćem, četvrtinu škrob ili žitaricama, a četvrtinu proteinima.

Sličan potez napravljen je i u SAD-u gdje je 2011. prehrambena piramida zamijenjena dijagramom “My Plate”. Tanjur je podijeljen na četiri dijela, ali za razliku od kanadskog vodiča, na slici se nalazi i čaša mlijeka.

U novom vodiču proziva se i čokoladno mlijeko kao jedan od glavnih krivaca za porast broja pretile djece. Roditelji desetljećima djeci daju mlijeko s okusom čokolade kako bi konzumirali mliječne proizvode, no stručnjaci tvrde da šećer u njemu nadmašuje prehrambene vrijednosti.

Ovaj pomak hvale vegani i vegetarijanci uključujući dr. Davida Jenkinsa s katedre za prehranu i metabolizam Sveučilišta u Torontu.

“Mislim da se vodič kreće u smjeru prehrane na biljnoj bazi što smatram pravcem kojim treba ići”, pojasnio je dr. Jenkins i dodao da je pogrešno što se kravlje mlijeko uspoređuje s majčinim mlijekom u smislu njegove važnosti za ljudsko zdravlje. 

Potrošnja mlijeka je u padu od 2009. godine, kažu statistički podaci

Početkom mjeseca su kanadski proizvođači mlijeka izdali priopćenje u kojem upozoravaju da bi novi vodič mogao naštetiti poljoprivrednicima, osobito nakon nedavnih trgovinskih ustupaka SAD-u tijekom pregovora o sporazumu Sjedinjenih Američkih Država, Meksika i Kanade.

“Ne postoji znanstveno opravdanje za minimiziranje uloge mliječnih proizvoda u zdravoj prehrani”, navode proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda te svoju tvrdnju potkrjepljuju brojnim studijama koje promiču zdravstvene prednosti mlijeka. 

Vodič je objavljen u vrijeme kada mnogi Kanađani smanjuju konzumaciju mesnih i mliječnih proizvoda zbog ekoloških, zdravstvenih ili etičkih razloga. 

Potrošnja mlijeka je od 2009. pala, prema statističkim podacima Kanade, dok je porasla popularnost biljnih alternativa.

“Ovo nije radikalna stvar jer nije novost savjetovati ljudima da jedu više voća i povrća”, zaključio je dr. Jenkins.

Pročitajte više