Je li sigurno jesti snijeg?

Foto: 123RF

ZIMA još uvijek nije gotova. Promjena vremena donosi pad žive u termometru te susnježicu i snijeg u gorju. Neki će ovoga vikenda uživati u snježnim radostima pa je logično upitati se treba li jesti snijeg, odnosno je li to sigurno.

Prvo, snijeg je oborina koja nastaje pri niskim temperaturama. Vodena para u oblacima se smrzava u sitne ledene kristaliće, koji se tada vežu u snježne pahuljice.

Dakle, snijeg je u osnovi voda, kaže docentica na Sveučilištu Cornell Angeline Pendergrass za časopis Health. No, zbog onečišćenja zraka moguće je da u snijeg, i prije nego što padne na tlo, uđu i neke druge tvari. 

Parisa Ariya sa Sveučilišta McGill kaže da zbog toga ne bi poticala na jedenje snijega u urbanim sredinama ili industrijskim mjestima.

"Snijeg je na takvim mjestima izložen raznim vrstama onečišćivača zraka - od nanočestica, metala i organskih onečišćenja do čak i mikro i nano plastike", pojašnjava. 

Čak i ako ne živite u blizini zagađenih područja, snijeg može pokupiti neke štetne tvari.

"Neke plinovite i sitne čestice ili aerosol mogu se transportirati lokalno, ali i regionalno i globalno. Stoga možete biti u udaljenoj regiji, a do vas će doći razne toksične tvari nakupljene u snježnim padalinama", dodaje Ariya. 

Zbog navedenog jedenje snijega nije preporučljivo, ali ako ipak ne možete odoljeti iskušenju da ga probate, pripazite da je svjež, odnosno da je pao u posljednjih nekoliko sati. 

Pročitajte više