Jedna čaša vina dnevno ili sedam samo jednom tjedno? Evo što kažu stručnjaci

Foto: Shutterstock

OKO konzumacije vina se često lome koplja. Naime, neke studije u prošlosti tvrdile su da je čaša vina dnevno eliksir zdravlja, dok su druge bile opreznije po tom pitanju ukazujući na štetnost alkohola čak i u manjim količinama. 

Istraživači sa Sveučilišta Texas u Austinu su nedavno pak otkrili da pijenje jedne čaše vina svake večeri manje šteti nego pijenje sedam čaša vina u jednoj večeri i potpuna apstinencija ostalih 6 dana u tjednu.

Studija je pratila 1000 Amerikanaca u dobi od 30 i više godina tijekom devet godina

Dr. Charles Holahan, voditelj studije i profesor psihologije, rekao je da stvari nisu crno-bijele kad je u pitanju konzumacija vina, ali da su nalazi doveli do jasnog zaključka da je pojedinac koji popije veću količinu vina u jednom izlasku u većem riziku od razvoja alkoholizma od nekoga tko tu količinu rasporedi tijekom tjedna.

NHS preporučuje muškarcima i ženama da ne piju više od 10 čaša vina tjedno. Upozorava također i da ne piju više od dvije čaše odjednom.

Rezultati su objavljeni u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

Dr. Rudolf Moos, koautor studije i profesor emeritus psihijatrije i bihevioralnih znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford, rekao je: "U znanstvenim i medijskim raspravama o umjerenom opijanju, obrazac pijenja općenito se zanemaruje, što ne bi trebao biti slučaj."

Pročitajte više