Jednostavni načini da skinete pet suvišnih i tvrdoglavih kilograma

UVIJEK je najteže riješiti se posljednjih pet kilograma koji vas dijele do cilja, posebno ako ste duži period na dijeti. To može prilično frustrirati pa mnogi odustaju, ali postoji par jednostavnih trikova pomoću kojih i dalje možete napredovati i ostvariti zacrtano. 

Ponekad vas sputavaju male svakodnevne navike kojima ne pridajete previše pažnje. Bilo da ne unosite dovoljno vode ili u salatu dodajete previše dresinga, vrijeme je da se to promijeni. Malim promjenama možete stati na kraj stagniranju i postići željeni rezultat.

1. Jedite hranu s većim udjelom vode

“Hrana s većim udjelom vode ima manje kalorija”, kaže autorica MIND dijete Maggie Moon i napominje da ćete se najesti i duže biti siti, a veća je vjerojatnost i da će se kilogrami topiti.

2. Vodite dnevnik prehrane

Možda zvuči dosadno, ali stručnjaci smatraju da ovo doista pomaže.

“Istraživanja su pokazala da smo svjesniji onoga što jedemo i donosimo zdravije izbore te bolje kontroliramo veličinu porcija kada sve pomno bilježimo u dnevnik”, ističe Moon.

3. Neka vam zdrava hrana bude na dohvat ruke

Ako na stol stavite zdjelu s voćem ili posudicu s bademima, kad ogladnite, veća je vjerojatnost da ćete posegnuti za takvim stvarima nego pretraživati kuhinju u potrazi za nečime za prigristi.

“Ono što prvo uočite, za tim ćete posegnuti. Isto vrijedi i za hladnjak. Neka se u njemu uvijek nalaze grčki jogurt, humus ili mrkva”, dodaje Moon.

4. Počnite sami kuhati

Možda ste zaposleni i nemate vremena, ali obrok koji ste sami spremili je često zdraviji od već gotove hrane koju kupujete usput.

“Kad sami kuhate, možete kontrolirati unos masti, šećera i ugljikohidrata. Nitko ne traži da postanete vrhunski chef, ali možete naučiti barem osnove”, savjetuje Moon.

5. Pozdravite se s gaziranim pićima i sokovima

Jedan od najjednostavnijih i najlakših načina da se riješite tvrdoglavih kilograma je da iz prehrane izbacite sav suvišan šećer i skrivene kalorije koje se najčešće nalaze u gaziranim pićima, sokovima i alkoholu.

6. Večerajte ranije

Ako želite smršavjeti, nemojte jesti nakon 19 ili 20 sati.

“Tijelo se prije odlaska u krevet priprema za spavanje i sporije radi pa će hranu puno duže probavljati”, pojasnila je nutricionistica Lauren Harris-Pincus.

7. Povećajte unos vlakana

“Vlakna su čarobna iz više razloga, a jedan od njih je da vas duži period drže sitima”, kaže Harris-Pincus. 

Namirnice bogate vlaknima su bobičasto voće, mahunarke i cjelovite žitarice.

8. Pojedite doručak

Ne izbjegavajte doručak, to je najvažniji obrok u danu. Neka se sastoji od svih nutrijenata koji su vam potrebni i vrlo je vjerojatno da se vaš želudac neće oglasiti prije podneva i upozoriti vas da žudi za hranom.

9. Spavajte

Mnogima je ovo omiljen savjet, ali ga se i dalje ne pridržavaju.

“Kroničan nedostatak sna vodi do porasta razine kortizola, hormona stresa, zbog kojeg tijelo pohranjuje mast i debljate se”, upozorava Harris-Pincus.

Rješenje? Lezite ranije u krevet i odspavajte barem osam sati.

10. Primite utege u ruke

Ne morate strahovati da ćete previše izgraditi mišiće ako u svoju rutinu dodate dizanje utega. Istraživanja su pokazala da takav režim ubrzava metabolizam za devet posto što je itekako dobrodošlo ako želite izgubiti nekoliko kilograma viška.

Pročitajte više