Jeftine, a zdrave namirnice koje su idealan odabir kada stanje na računu nije bajno

Foto: Pexels

CIJENE brojnih prehrambenih artikala već godinama samo rastu, a posebno su skupe zdrave namirnice. Zato nutritivno bogata prehrana može biti značajno opterećenje za kućni budžet.

Ipak, važno se brinuti o uravnoteženoj prehrani koja je ključna za zdravlje. No nisu sve zdrave namirnice skupe pa su nutricionisti Toby Amirdor, Whitney English i Sandra Allonen izdvojili neke koje biste mogli uklopiti u svoj jelovnik u onim danima kada stanje na vašem bankovnom računu nije baš bajno.

1. Grah

Bez obzira kupujete li grah u konzervi ili u rinfuzi, nutricionisti se slažu da je to izvrsna, a jeftina hrana. Bogat je bjelančevinama i mineralima poput željeza i cinka. 

2. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice, poput kvinoje ili smeđe riže, odličan su prilog brojnim jelima, a uz malo mašte mogu postati i zdravo samostalno jelo.

Primjerice, smeđa riža bogata je vlaknima i proteinima, kao i hranjivim sastojcima poput vitamina B, magnezija, mangana, željeza, fosfora, kalija i cinka.

3. Zob

Stručnjaci se slažu da je zob izuzetno pristupačan izvor proteina, minerala i vlakana zbog kojih ćete dugo biti siti.

"Uvijek spajam zob s bogatim izvorom vitamina C, poput jagoda, kako bih maksimalno povećala apsorpciju željeza iz zobi", kaže Whitney English te objašnjava: "Pokazalo se da vitamin C povećava apsorpciju željeza za 3 do 6 puta. Ako nemam svježih bobica pri ruci, koristim smrznute, koje su jednako bogate hranjivim tvarima."

4. Zamrznuto voće i povrće

Zamrznuto voće i povrće sadrži sva ista hranjiva svojstva kao svježe jer je zamrznuto u najvećoj zrelosti, kaže English. 

5. Jaja

Ona su relativno jeftin način konzumiranja proteina. Nutricionisti kažu da su jaja savršen protein jer sadrže esencijalne aminokiseline i holin, što je odlično za zdravlje mozga.

6. Krumpir

"Ako ga jedete s korom, jedan srednji krumpir osigurava 30 posto dnevne preporučene količine vitamina C, zajedno s ugljikohidratima, vlaknima, vitaminom B6 i kalijem", kaže Amidor.

7. Konzervirane rajčice

Bez obzira volite li ih zdrobljene, narezane na kockice ili cijele, konzervirane rajčice jeftin su dodatak prehrani. Amidor kaže da osim što su bogate vitaminom C i vlaknima, one su i izvrstan izvor antioksidansa likopena, koji može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, raka prostate i problema s vidom, piše Today.

 

Pročitajte više