Jemenci ujutro treniraju u parku kako bi se bolje nosili sa stresom rata

Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

NAKON molitve u zoru, Hatim Ali Hadi oblači trenirku i odlazi u park u jemenskoj prijestolnici Sani na grupni trening koji pomaže ljudima odvratiti misli od problema uzrokovanih ratom koji se oko njih odvija, piše Reuters.

"Ove vježbe, ovo trčanje i mršavljenje vratili su mi život i zdravlje", rekao je umirovljeni inženjer, koji je smršavio 40 kilograma i prestao žvakati zeleni stimulans kat.

Šetnice i parkove za lagane fitness vježbe uglavnom koriste muškarci u šezdesetim i sedamdesetim godinama, kaže Naji Abu Hatim koji je pokrenuo ovaj pokret naziva Best Team (eng. najbolji tim). Žene u Jemenu općenito ne vježbaju u javnosti.

Abu Hatim ističe da su treninzi utješni.

"Život izvan ovog parka je pun tjeskobe. Radujemo se jutarnjem treningu jer je to nešto što nas udaljava od svih briga i od svih tužnih vijesti", dodaje. 

Sedmogodišnji sukob u Jemenu podijelio je zemlju, poremetio zdravstveni sustav i milijune gurnuo u siromaštvo. Jemenci se također moraju nositi sa psihološkim stresom zbog sukoba. Ideja je potaknuti ljude i u drugim dijelovima glavnog grada Jemena da sudjeluju u ovom programu, koji se ne plaća i ne zahtijeva posebnu odjeću i opremu.

Pročitajte više