Kako najbolje pripremiti tijelo na vježbe snage?

Foto: 123rf

REKREACIJSKI trening danas je puno zahtjevniji nego što je bio nekada, pa tako rekreativci vježbaju sve intenzivnije i trening postaje sve kompleksniji. Mnogi na svoju ruku izvode složene i teške vježbe s utezima, a pojavljuje se sve više novih grupnih programa u kojima se isto tako naporno trenira te se dinamično izmjenjuju vježbe snage i aerobne aktivnosti. Složene vježbe poput čučnja, mrtvog dizanja, nabačaja i raznih potisaka šipkom odlične su vježbe za razvoj muskulature i dobre kondicije, ali one se moraju izvoditi s oprezom i adekvatnim pristupom; takve vježbe mogu biti opasne po zdravlje ako naš lokomotorni sustav nije spreman za njih.

Ako vam nedostaje fleksibilnosti i mobilnosti u zglobovima i mišićima, kao što je slučaj kod većine rekreativaca, a pogotovo početnicima i onima koji ne vježbaju redovito, vrlo je vjerojatno da nećete moći pravilno izvoditi kompleksne vježbe snage i jakosti, te postoji velika mogućnost od nastanka ozljeda. Uslijed sjedilačkog načina života i malo aktivnosti, barem izvan treninga, mišići postaju kruti i smanjuje se njihova funkcionalnost, a vježbe koje ćete raditi u teretani ili na zahtjevnim grupnim treninzima kao što je crossfit iziskuju fleksibilnost i dobru pokretljivost.

Rješenje

Potrebno se je istezati, razgibavati i raditi vježbe koje služe poboljšanju fleksibilnosti i pokretljivosti zglobova i mišića, prije i nakon treninga, a po potrebi i zasebno. Također, poželjno je masirati krute mišiće, primjerice s "foam rollerom", spužvastim valjkom kojim se možete sami masirati i opustiti miofasciju, ovojnicu oko mišića. Vježbama snage i jakosti s utezima i ostalim rekvizitima ne smije se pristupiti nepripremljeno i s nefunkcionalnim lokomotornim sustavom; mišićima i zglobovima koji ne mogu pravilno izvoditi pokret pri vježbanju.

Pogledajte primjer vježbi istezanja i vježbi pokretljivosti koje možete raditi prije i poslije treninga:


Pročitajte više