Kardiolog je otkrio četiri pogreške koje zimi mogu dovesti do srčanog udara

Foto: Shutterstock

Niske temperature opterećuju tijelo, što tjera srce na pojačan rad kako bi se zagrijalo. Zato je zima izazovno godišnje doba za one koji imaju problema sa srcem, posebno za osobe sa slabim srcem.

Povećan broj otkucaja srca zimi može u ekstremnim slučajevima dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući srčani udar. Kardiolog Abhijit Bors otkrio je koje četiri pogreške zimi mogu povećati rizik od srčanog udara.

Neprikladna odjeća

Moramo poduzeti prave korake kako bismo svoje tijelo zagrijali zimi. Ako to ne učinimo, naše će srce biti pod većim pritiskom da pumpa više krvi kako bi nas zagrijalo. Nošenje tople odjeće, kapa i vunenih rukavica smanjit će ovaj rizik, jer slojevi odjeće pomažu zadržati toplinu.

Pretjerana aktivnost

Biti aktivan važno je, ali pretjerana aktivnost može ubrzati otkucaje srca, povisiti krvni tlak i povećati rizik od srčanog udara. Stoga se ne smijemo previše naprezati. Ključno je uzeti pauzu i pustiti svoje srce i tijelo da se oporave.

Dehidracija

Zimi, zbog niskih temperatura, ne pijemo dovoljno vode, a simptome dehidracije organizma teško je uočiti. Kada smo dehidrirani, to dodatno opterećuje srce, povećava broj otkucaja srca i rizik od bolesti, objasnio je Bors za The Health.

Pretjerana konzumacija alkohola

Alkohol nam može pomoći da se ugrijemo u hladnim zimskim mjesecima, kaže kardiolog. Ipak, savjetuje da pijemo umjereno jer prekomjerna konzumacija alkohola može povećati rizik od srčanih bolesti. Kada je temperatura niska, krvne žile se skupljaju. To, u kombinaciji s prekomjernom konzumacijom alkohola, može uzrokovati moždani ili srčani udar.

Pročitajte više