Najbolja riba za odlično zdravlje srca, prema kardiolozima

Foto: Unsplash

Smrti od kardiovaskularnih bolesti skočile su na globalnoj razini s 12.1 milijuna u 1990. na 20.5 milijuna u 2021., prema izvješću Svjetske kardiološke federacije (WHF) iz svibnja 2023. godine.

Iako je ta brojka prilično zastrašujuća, srećom, mnoga od ovih stanja mogu se spriječiti ili barem kontrolirati zdravim načinom života: tjelovježbom, upravljanjem stresom, izbjegavanjem pušenja i pijenja alkohola te uživanjem u zdravoj, uravnoteženoj prehrani. Opći sadržaj prehrane zdrave za srce obično uključuje lisnato povrće, mahunarke, orašaste plodove, maslinovo ulje, bobičasto voće i ribu.

"Konzumacija ribe dio je dobro poznate, globalno prihvaćene tradicionalne mediteranske prehrane. Pokazano je u nekoliko opservacijskih studija da je usvajanje ove prehrane povezano sa smanjenom stopom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti", kaže kardiolog dr. Mustali Dohadwala za Parade.

Omega-3 masne kiseline u lososu smanjuju rizik od aritmija

Međutim, prema kardiolozima, jedna vrsta ribe posebno se ističe po svojim koristima za zdravlje srca - losos. Tvrde da je ova riba najzdravija za srce zahvaljujući visokim razinama omega-3 masnih kiselina te ju i sami jedu više puta tjedno.

"Dokazano je da omega-3 masne kiseline snižavaju razinu triglicerida, smanjuju vaskularnu upalu i smanjuju rizik od aritmija", ističe kardiolog dr. Bradley Serwer.

Na kraju, dr. Dohadwala zaključuje: "Istraživanja su pokazala da jedenje ribe četiri puta tjedno ili više može smanjiti rizik od srčanog udara. Čak i samo dva obroka ribe tjedno mogu smanjiti rizik od smrti kod ljudi koji već imaju dijagnozu kardiovaskularnih bolesti."

Pročitajte više