Kivi: Izvor antioksidanata, vlakana, vitamina C, kalija... odnosno zdravlja!

Foto: 123rf

KIVI je višegodišnja listopadna biljka penjačica porijeklom iz Kine.

Kivi posjeduje sočnost i intenzivan okus te brojne nutritivne blagodati.

Nutritivne blagodati odnose se na antioksidante kojima je kivi izrazito bogat, a također sadrži i vitamin C u iznimnim količinama. Kivi je također i izvor vlakana, kalija te vitamina A i E.

U Hrvatskoj se kivi uzgaja u primorskom području i predstavlja novu kulturu za naše prostore, a može se reći kako je kivi nova kultura u intenzivnom uzgoju promatrano svjetskim mjerilima.


 
U proizvodne nasade uvedene  su  dvije  sorte ženskog cvijeta te dvije sorte muškog cvijeta, dok u svijetu postoje i pokusni nasadi gdje se uzgajaju i neke nove sorte. 
 
Plod kivija se bere onoga trenutka kada dosegne svoju fiziološku zrelost, a treba naglasiti kako zbog njegove vanjštine nije lagano odrediti kada je nastupilo razdoblje fiziološke zrelosti. Berbe kivija najčešće se odvijaju krajem listopada i početkom studenoga, nakon čega se plodovi skladište.

100 g kivija, između ostaloga, sadrži oko:

Kalorije: 61
 
Masti: 1 g 
 
Ugljikohidrati: 15 g 
 
Šećeri: 9 g
 
Vlakna: 3 g 
 
Proteini: 1 g
 
Sol: 3 mg 
 
Kivi štiti ljudski DNK od oksidativnog stresa, a što bi mogao biti rezultat vitamina C, ali i brojnih drugih antioksidanata poput vitamina A, C i E. 
 
Zahvaljujući vitaminu C kivi štiti i dišni sustav.
 
Kivi regulira krvni tlak zahvaljujući elektrolitima kalija. 
 
Kivi također smanjuje i razinu triglicerida u krvi te sprječava nakupljanje plaka u stijenkama arterije čime se čuva zdravlje srca i krvnih žila. 
 
Kivi je bogat vlaknima koja štite probavni sustav i pomažu u eliminaciji toksina iz tijela, a blagotvorno djeluju i na smanjenje razine lošeg kolesterola. 
 
Kivi pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem zahvaljujući činjenici kako sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje su prirodno prisutne u ljudskom oku.


 
Flavonoidi i karotenoidi koji koji se nalaze u kiviju pomoću antioksidativnog djelovanja štite tijelo od slobodnih radikala koji, između ostalih bolesti, mogu uzrokovati i obolijevanje od raka. 
 
Radi sadržaja folne kiseline kivi je odličan za konzumaciju od strane trudnica. 
 

 

Pročitajte više