Liječnik otkrio kako sačuvati mentalno zdravlje tijekom pandemije

TIJEKOM pandemije covida-19 specijalist za plućnu medicinu i liječnik intenzivne medicine, dr. Mike Hansen, radio je videozapise na YouTubeu koji pobijaju medicinske dezinformacije i rješavaju uobičajena pitanja i zablude oko koronavirusa. Međutim, u svom najnovijem videu bavi se nešto drugačijim, ali povezanim zdravstvenim problemom koji se pojavio u posljednjih 10 mjeseci: kako je pandemija utjecala na masovno mentalno blagostanje ljudi?

Ističe da će novi splet okolnosti u kojima živimo - rad od kuće, socijalno distanciranje i samoizoliranje - imati ogromne utjecaje na naše navike spavanja, prehranu i razinu tjelesne aktivnosti, a sve to bi moglo utjecati na naše mentalno i emocionalno stanje. Hansen se također boji da bi se kod mnogih mogli pojaviti (ili pogoršati) problemi s ovisnostima.

Zato je istaknuo šest stvari koje utječu na mentalno zdravlje koje biste trebali raditi ako ga želite sačuvati tijekom pandemije:

Vježbajte

"Postoje novi, još jači dokazi o prednostima vježbanja na mentalno zdravlje", kaže Hansen, objašnjavajući da su treniranje otpora i kardio-terapija povezani sa smanjenjem simptoma depresije.

"Ne morate se iscrpljivati", dodaje: "Vježbanje niskog do umjerenog intenziteta poboljšava raspoloženje i energiju, dok intenzivni trening, ako pretjerate, može povećati napetost i umor."

Prehrana

Prehrana koja sadrži ribu, voće i povrće, orašaste plodove i zdrave masti je puno bolja od prehrane bogate prerađenom hranom. Osobito kada je riječ o smanjenju rizika od razvoja uobičajenih mentalnih poremećaja, kaže Hansen.

Spavanje

Postoje dokazi da se broj ljudi koji se bore s nesanicom i drugim poremećajima spavanja povećao u 2020. godini. Hansen preporučuje da sat vremena prije spavanja ne koristite mobitele i druge male ekrane te da vježbate različite tehnike, kao što su meditacija, vježbe disanja ili joga, kako bi se stvorili uvjeti koji pogoduju boljoj higijeni spavanja.

Izlazak 

Izlazak u prirodu i izlaganje prirodnoj sunčevoj svjetlosti može imati ogroman učinak na nas, uključujući smanjenje razine stresa i smanjenje simptoma anksioznosti i depresije.

"Izlazak također znači da vrijeme provodite offline, daleko od telefona, a važnost toga ne može se podcijeniti", kaže Hansen.

Komunikacija s drugim ljudima

Svođenje naše interakcije s prijateljima i obitelji na razgovore zasnovane na tekstu može učiniti da se osjećamo još izoliranijima, piše Men's Health.

"Savjetovao bih, gdje god je to moguće, upotrebu vizualnih sredstava za komunikaciju", kaže Hansen: "Pokušajte barem obaviti glasovni poziv."

Pozitivan način razmišljanja

"Na kraju ovog tunela ima svjetla", poručio je Hansen koji vjeruje da imamo razloga za optimizam.

Pročitajte više