Mediteranska prehrana može povećati rizik od unosa prekomjernih količina pesticida

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI sa Sveučilišta Newcastle proveli su istraživanje zamolivši studente da dva tjedna jedu zapadnjačku prehranu, a zatim je zamijene mediteranskom, punom voća, povrća i žitarica. 

Svaki sudionik je napravio test urina kako bi se izmjerili tragovi četiri uobičajena pesticida. Mediteranska prehrana prouzročila je povećanje taloga u urinu za petinu, dok su se tragovi sredstava za ubijanje korova zvani organofosfati povećali pet puta, piše Daily Mail.

Izloženost tim tvarima povezana je s gubitkom pamćenja i drugim problemima. Ipak, oni koji su jeli organske proizvode bili su 90% manje izloženi pesticidima.

Iako je mediteranska prehrana u svijetu poznata kao jedna od najboljih i najzdravijih, potreban je pojačan oprez kad je u pitanju izvor nabave namirnica.

  • Što jesti redovito? Povrće, voće, orašaste plodove, sjemenke, mahunarke, krumpir, integralne žitarice, kruh, biljne začine, začine, ribu, plodove mora i ekstra djevičansko maslinovo ulje.
  • Što jesti umjereno? Perad, jaja, sir i jogurt.
  • Što jesti rijetko? Crveno meso.
  • Što izbjegavati? Pića zaslađena šećerom, dodane šećere, prerađeno meso, rafinirane žitarice, rafinirana ulja i druga visoko prerađena hrana.

Pročitajte više