Mobilnost: Važna komponenta zagrijavanja

Foto: Shutterstock




PRIZNAJTE, vaše zagrijavanje je prilično skromno- trčite nekoliko minuta, napravite nekoliko zamaha rukama, nekoliko vježbi istezanja, ali vrlo kratko, te krenete na glavni dio treninga. Niste jedini, većina rekreativaca zagrijavanje odrađuje prebrzo i vrlo skromno, što povećava rizik od ozljeda, ali i smanjuje performanse kod izvedbe vježbi i aktivnosti na samom treningu, stoga se zagrijavanju treba posvetiti isto kao i glavnim vježbama na treningu.

Istezanje prije treninga, posebice dinamičko istezanje, važan je dio zagrijavanja, ali ono što je još važnije su vježbe mobilnosti. Vježbama mobilnosti pripremamo zglobove za izvođene sigurnog i što većeg opsega pokreta; povećava se duljina mekih tkiva i povećava živčana kontrola pokreta. Tako će se zglobovi sigurno i lako kretati kroz što veći opseg pokreta prilikom izvođenja vježbi, te će mišići imati bolju kontrolu nad njima. Osim toga, vježbe mobilnosti uvelike mogu pomoći onima koji većinu vremena provode sjedeći te imaju loše držanje.

Vježbama mobilnosti treba posebice zagrijati kukove, ramena, torakalni dio kralježnice i koljena. Ti su zglobovi upravo najosjetljiviji te preuzimaju najveći dio opterećenja pri vježbanju. Postoje mnoge vježbe i rekviziti (elastična traka, štap, medicinka...) kojima se može razvijati mobilnost zglobova, a potrebno ih je raditi prije svakog treninga barem 5-10 minuta. Pitajte trenera u vašem fitness centru da vam pokaže nekoliko vježbi za gornji i nekoliko vježbi za donji dio tijela te ih uključite u svoje zagrijavanje.

U videu možete pogledati kako izgledaju vježbe mobilnosti za gornji dio tijela.

 

 

 

Pročitajte više