Muči vas zatvor? Ovih sedam savjeta pomoći će vam ubrzati metabolizam

Foto: 123RF

IAKO o tome nitko ne želi govoriti, problemi s probavom su češći nego što mislite. I premda to nije najgore stanje koje može utjecati na vaš svakodnevni život, ne može se poreći da zatvor može biti izrazito neugodan.

Srećom, postoji nekoliko savjeta i trikova koje možete isprobati kako biste potaknuli obavljanje velike nužde. 

1. Popijte kavu

Ako redovno pijete kavu, vjerojatno dobro znate činjenicu da se vaša jutarnja šalica kave obično poklapa s obavljanjem velike nužde.

"Topli napici, posebno vruća šalica kave ili čaja ujutro, mogu vam pomoći da pokrenete stvari", kaže Christine Lee, gastroenterologinja s klinike Cleveland: "Toplina kave može potaknuti stvari, ali također je poznato da kava i njezine visoke razine kofeina potiču pokretljivost debelog crijeva."

2. Svakodnevno uzimajte probiotike

Svakodnevno uzimanje probiotika pomoći će vam održati zdravlje crijeva, kaže Brigitte Zeitlin, dijetetičarka i vlasnica BZ Nutritiona u New Yorku.

"Probiotici dodaju dobre bakterije u vaš probavni sustav te one djeluju na borbu protiv nadutosti i zatvora, istodobno potičući redovito pražnjenje", objašnjava ona.

3. Pijte više vode

Voda je još jedan napitak koji djeluje na poticanje obavljanja velike nužde.

4. Jedite više hrane bogate vlaknima

Hrana bogata vlaknima potiče da se stvari kreću kroz vaša crijeva. 

5. Jedite puno (zdravih) masti

"Masti iz namirnica poput orašastih plodova, maslaca od orašastih plodova, avokada, maslina ili humusa pomažu podmazivanju kotača, da tako kažem, i olakšavaju kretanje crijeva", objašnjava Zeitlin. 

6. Fermentirana hrana

Fermentirana hrana kao što su grčki jogurt, kiseli kupus, pa čak i pivo daju vašem organizmu one gore spomenute probiotike, koji su ključni za razvoj dobrih bakterija u vašim crijevima.

7. Vježbajte

Redovito vježbanje ključna je komponenta zdravog načina života, ali ako niste dosljedni, to bi moglo biti ono što muči vaš probavni sustav. Pomicanjem tijela neće se pokretati samo vaša crijeva nego ćete se vjerojatno u cjelini osjećati bolje, piše Men's Health.

Pročitajte više