Nađite trening koji savršeno odgovara vašem tipu osobnosti

BISTE li sebe opisali kao introverta ili ekstroverta? Vaš tip osobnosti može utjecati i na trening. Ako odaberete vrstu treninga koja se ne slaže s vašom osobnosti, vježbanje može biti napornije, manje ugodno i neučinkovito. Zato je važno birati ono što će vas inspirirati.

Stručnjaci koji stoje iza aplikacije MINDBODY otkrili su što trebate isprobati ovisno o tome smatrate li se introvertom ili ekstrovertom.

Treninzi za introverte

HIIT

“Introvertima preporučujem HIIT. To je odličan način sagorijevanja kalorija u kratkom periodu i može se vježbati bez partnera. Čak i ako vam se ne da ići u teretanu, postoji hrpa treninga koje možete pronaći na YouTubeu i odraditi kod kuće”, kaže nutricionist i fitness stručnjak Tom Jenane.

Joga i pilates

Zanimljivo je da velika većina introverta (81%) kaže da se često osjeća istrošeno nakon vježbanja. Pa zašto ne probati sat joge ili pilatesa? Ovi oblici tjelovježbe nisu intenzivni kao neki drugi, ali iznimno su učinkoviti za snagu i fleksibilnost. Također, prostirku možete smjestiti u bilo koji prostor u kojem vam je ugodno.

"Većina satova joge i pilatesa je po prirodi vrlo opuštena tako da pojedinci ne bi trebali imati problema s uklapanjem”, smatra trener Luke Hughes.

Barre

“Barre je kombinacija pilatesa i baleta, a izvrstan je za osobe koje vole malo interakcije s drugima. Neki polaznici osjećaju se kao da su sami u prostoriji. Privlačan je svima koji vole intimnije okruženje”, otkriva instruktorica Catie Miller.

Treninzi za ekstroverte

Boot camp

Više od polovice ekstroverta (51%) kaže da voli izazove. Boot camp zahtijeva timski radi i sastoji se od zahtjevnih vježbi.

“Ekstroverti mogu odskakati od drugih. Tako se motiviraju i osiguravaju optimalne rezultate. Boot camp gura vas do krajnjih granica izdržljivosti, a zbog pritiska je manje vjerojatno da ćete odustati”, pojašnjava Jenane.

Ples

Ekstroverti se odlično snalaze na satovima plesa kao što je zumba. Riječ je o društvenom obliku treninga kojem je u fokusu zabava. 

“Ako ste u potrazi za grupnim treningom koji nije orijentiran na teretanu, ples morate razmotriti”, savjetuje Hughes.

Jedinstveni treninzi

Više od polovice ekstroverta (52%) tvrdi da se ne boji riskirati i tražiti izazove. Vole iskušavati nove oblike treninga i primamljiviji su im ako ih nikad nisu isprobali. Zato se smatraju odličnim kandidatima za akrobatsku jogu ili ples na šipci.

Pročitajte više