Najčešće pogreške koje rade ljudi kada žele smršavjeti

Foto: 123RF

IZBJEGAVAJTE ih i vaša će transformacija biti ugodnija i brža.

1. Tražite načine kako ekspresno smršavjeti

Zaboravite na to! Brzo i jednostavno mršavljenje ima "jo-jo" efekt pa se kilogrami najčešće brzo i vrate.

2. Mislite kako zdrava hrana nema kalorija

Potpuno netočno, jer i zdrava hrana, baš poput nezdrave, ima kalorijske vrijednosti. Dakle, i kod nekih zdravih namirnica morate paziti na to koliko ih jedete.

3. Pazite što birate za međuobroke

Možda vam se sušeno voće ili orašasti plodovi čine kao odlična užina i sigurno su puno bolja opcija od čokolade, no i oni sadrže pregršt kalorija, što može sabotirati vaše krajnje ciljeve, ako ih redovito konzumirate.

4. Iz prehrane ste odlučili izbaciti baš sve nezdrave namirnice

Iako će vam se to možda činiti proturječno, nije dobro ako odjednom iz svoje prehrane izbacite baš sve nezdrave namirnice, jer na kraju dana i vi ste samo čovjek od krvi i mesa, i željni ste i takvih namirnica, što je sasvim normalno. Drastično ukidanje ove hrane dovest će do još veće želje za istom. Dakle, cheat day ili više njih, zapravo vam pomažu da ostanete na pravom putu.

5. Ne vodite računa o tome što pijete

Voćni sokovi nisu zdravi koliko mislite, jer su zapravo leglo poveće količine šećera i kalorija. Zato se ljudima na dijeti prije svega preporučuju voda i nezaslađeni čajevi.

6. Ne izvodite treninge snage

Cardio vježbe su odlične, no nemojte se bojati utega, jer treninzi snage tope masnoće brže nego bilo koji drugi način. Također, kada izgradite mišiće, oni pomažu bržem sagorijevanju masnih naslaga i tako vam dugoročno pomažu u održavanju tjelesne forme.

7. Vježbate svaki dan

Krivo, krivo i sto puta krivo! Iako vjerujemo kako želite do rezultata što prije, pretjerivanje s vježbanjem nije način. Vaše tijelo i mišići trebaju odmor kako bi se izgradili.

8. Napredak pratite preko vage

Nutricionisti, treneri i stručnjaci se slažu u jednom: vaga je najgori način praćenja napretka, jer mršavljenje je puno više od brojke na njoj. Mjerite se, slikajte svaki dan ili isprobavajte odjeću u koju dosad niste stali te budite ponosni na sebe na svakom koraku.

Pročitajte više