Neobični načini pijenja kave mogu vam pomoći da budete zdraviji

MNOGE studije ukazuju na brojne zdravstvene koristi koje nosi ispijanje kave zbog količine antioksidansa koja se nalazi u tom napitku. Ipak, ne treba pretjerivati jer kava u prevelikim količinama može izazvati osjećaj nervoze i mučninu.

Ako želite maksimalno iskoristili dobrobiti kave, evo nekoliko načina ispijanja i pripremanja kave za koje možda niste čuli, a koji mogu poboljšati vaše zdravlje.

1. "Neprobojna" kava

Ova kava se priprema tako da u svoju uobičajenu šalicu crne kave dodate nesoljeni maslac i MCT ulje (dodatak prehrani koji se koristi za gubitak kilograma ili poboljšanje izdržljivosti). 

Zvuči čudno i neobično, ali puno ljudi tvrdi da je kava onda kremasta i ukusna. To je i napitak koji će vas učiniti sitima, što je dobra vijest za one koji ne vole jesti ujutro, ali ne mogu odbiti šalicu kofeina kad se probude. 

Vjeruje se da povećava razinu dobrog kolesterola, a snizuje trigliceride, navodi portal BrightSide.

2. Smanjite šećer

Preporuka liječnika je da kavu pijete bez šećera ili zaslađivača. Šećer je jedan od najštetnijih sastojaka u modernoj prehrani, tako da svakako treba smanjiti njegov unos. 

Pokušajte u svoju šalicu kave dodati nešto prirodnije, poput vanilije ili stevije.

3. Izbjegavajte kofein iza 14 sati

Kava je stimulans, što je jedan od razloga zašto je toliko popularna. Nedostatak je što može poremetiti vaš ciklus spavanja. 

Možete piti dvije do tri šalice kave ujutro, ali izbjegavanje kave nakon najkasnije 14 sati pametan je potez, posebno ako i inače imate problema sa snom. 

4. Neka doručak ne bude samo šalica kave

Piti kavu na prazan želudac nije najbolja ideja. Ako niste ništa jeli, kava (čak i beskofeinska) može oštetiti želučane sluznice i izazvati efekte poput žgaravice i probavne smetnje. 

Također, može negativno utjecati na vaš živčani sustav pojačavanjem simptoma tjeskobe. 

U svakom slučaju, ako vam se ne jede obilan doručak, barem prigrizite nešto prije nego što popijete šalicu kave.

5. Dodajte cimet ili kakao u svoju šalicu sreće

Dodavanje kakaa kavi nije samo sjajno kao pojačanje antioksidansa u vašem napitku nego je korisno i za smanjivanje količine šećera koji inače dodajete svojoj šalici kave. 

Mocha, vrsta mješavine kave s okusom čokolade, popularan je izbor u restoranima širom svijeta.

Isto vrijedi i za cimet, koji ne samo da nevjerojatno blagotvorno djeluje na vaše zdravlje nego dodaje i pikantan okus vašoj kavi. Ipak, ne treba pretjerati jer previše cimeta može uzrokovati neugodne simptome pa neka to bude tek prstohvat.

6. Izbjegavajte nefiltriranu vodu

Ne samo da kava spremljena s filtriranom vodom ima bolji okus nego i ne sadrži neželjene teške metale iz starih cijevi ili višak produkata dezinfekcije klorom koji se koristi za pročišćavanje vode. 

Za svoju šalicu kave prednost dajte filtriranoj, a ne vodi iz slavine.

7. Pokušajte se prebaciti na bademovo mlijeko (ili neko drugo neživotinjskog porijekla)

Ako redovito pijete kavu i pijete više od jedne ili dvije šalice dnevno, najbolje je ograničiti količinu mlijeka koju pijete. 

Previše mlijeka može uzrokovati neugodne gastrointestinalne simptome i dovesti do nakupljanja neželjenih kilograma.

Možete isprobati zdraviju opciju poput bademovog mlijeka, prirodnu kremastu alternativu kravljem mlijeku. Uvijek možete posegnuti i za crnom kavom.

8. Smanjite unos kofeina

O kavi možete postati poprilično ovisni, tako da ne treba pretjerivati. Ako se ne želite prebaciti na beskofeinsku kavu, možete isprobati opciju pola-pola s običnom i beskofeinskom kavom.

9. Konzumirajte organsku kavu

Ekološki proizvodi su uvijek najbolji izbor i kava nije iznimka. Standardna zrna kave mogu imati štetne tragove pesticida i sintetičkih gnojiva. Certificirana organska uzgajališta kave bolja su za vaše zdravlje i okoliš, stoga razmislite o prelasku na zeleniju i zdraviju alternativu.

Pročitajte više