Neuroznanstvenik tvrdi da bismo trebali popiti kavu prije popodnevnog drijemanja

Foto: Shutterstock

VEĆINA stručnjaka za spavanje reći će vam da ne pijete kavu ako idete u krevet. Ali jedan neuroznanstvenik kaže da je doza kofeina tajni trik profesionalnih drijemala.

Brice Faraut, koji istražuje učinke ograničavanja spavanja u bolnici Hôtel-Dieu u Parizu, zna velik broj trikova za borbu protiv nedostatka sna. U svojoj novoj knjizi Saved by the Siesta otkriva zašto šalica kave može ići ruku pod ruku s drijemanjem, pište The New York Post.

Šalica kave prije spavanja

"Postoje znanstveni dokazi da ova praksa ne samo da može izliječiti ekstremni umor, već i pomoći u borbi protiv pospanosti, boli, imunološke krhkosti, stresa, hipertenzije, pretilosti i kardiovaskularnih bolesti", rekao je.

Brice kaže da će vam ispijanje kave neposredno prije 20 do 30-minutnog drijemanja pomoći da prevladate umor kada se probudite, izvijestio je The Times.

"Kofeinu je potrebno oko 20 minuta da se aktivira i stimulira mozak, što znači da ćete svejedno zaspati, ali nakon 20 do 30-minutnog drijemanja kofein će vam pomoći da se probudite odmorniji", tvrdi Brice.

Brice naglašava da se ne premašuje vrijeme od 30 minuta drijemanja jer bi sve više od toga moglo poremetiti osjećaj.

"U pet ili desetominutnom drijemanju uglavnom ste u laganom snu, dok duboki spori san, koji najviše obnavlja, nastupa nakon otprilike 20 minuta."

Pročitajte više