Nošenje kontaktnih leća povećava rizik od zaraze koronavirusom?

Foto: 123RF

KAD je riječ o zaštiti od zaraze koronavirusom, nošenje maske i pranje ruku dvije su vrlo važne stvari. Ali mogle bi pomoći i naočale.

Još u travnju je Američka akademija za oftalmologiju objavila izjavu koja to sugerira, a novo istraživanje objavljeno u JAMA Ophthalmologyju ukazuje na zanimljivu potencijalnu vezu između nošenja naočala i infekcije covidom-19.

Istraživači u Kini su uočili da su pacijenti zaraženi koronavirusom primljeni u jednu bolnicu u Suizhou daleko rjeđe nosili naočale u odnosu na ostatak populacije u Kini. U provinciji u kojoj se nalazi Suizhou oko 31,5 posto stanovništva nosi naočale. No, među 276 pacijenata s covidom-19 u toj bolnici, samo šest posto nosilo je naočale.

Znači li to da vas naočale štite od novog koronavirusa?

Možda. Istraživači naglašavaju da je prerano za reći te da se to ne može utvrditi samo iz ove studije. Ali sugeriraju da bi vas naočale mogle zaštititi na nekoliko načina.

Naočale vas mogu spriječiti da često dodirujete oči

To je osobito istinito ako nosite kontaktne leće. Prema Američkoj akademiji za oftalmologiju, ljudi koji nose kontaktne leće češće dodiruju oči.

Koronavirus ulazi u vaše tijelo kroz sluznicu, a to može uključivati i vaše oči. Dakle, ako virus imate na rukama, može se prenijeti na oči.

"Zamjena naočala za leće može smanjiti iritaciju i prisiliti vas da zastanete prije nego što dodirnete oko", kaže oftalmolog Sonal Tuli.

Naočale mogu djelovati kao štit od zaraženih respiratornih kapljica

Naočale mogu djelovati kao neka vrsta zaštite od kapljica koje drugi izbacuju kašljanjem, kihanjem ili razgovorom. Zbog toga neki nose zaštitne vizire. 

Krajem srpnja, u razgovoru za ABC, dr. Anthony Fauci, glavni američki epidemiolog, preporučio je da "koristite zaštitne naočale ili štitnik za oči, ako želite savršenu zaštitu površina sluznice".

"Studija je pokazala da virus može živjeti i do tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku - što su vjerojatno isti materijali od kojih su izrađene neke naočale. Stoga, ako se odlučite za naočale, očistite ih", rekla je dr. Carolyn Duong s UCLA Stein Eye instituta.

Ako mrzite naočale ili h nemate, dr. Duong kaže da pazite da temeljito operete ruke prije umetanja i uklanjanja leća.

Pročitajte više