Nutricionisti: Ako želite brže smršaviti, izbjegavajte ove tri namirnice

Foto: Pexels

Pravilna prehrana ključna je za učinkovito i održivo mršavljenje. Hrana koju konzumiramo može značajno utjecati na naš metabolizam, razinu energije i opću dobrobit. Iako je tjelovježba ključna komponenta svakog režima mršavljenja, temelj uspješnog upravljanja težinom leži i u našim prehrambenim navikama.

Konzumiranje cjelovite hrane bogate hranjivim tvarima može pomoći u regulaciji apetita, poboljšati zdravlje metabolizma i podržati dugoročne ciljeve mršavljenja. Suprotno tome, određena hrana može sabotirati te napore pridonoseći debljanju, upalama i lošoj metaboličkoj funkciji.

Nutricionisti Lisa Richards i Jay Cowin te stručnjakinja i savjetnica za zdravlje crijeva Kelsey Mauro otkrili su nekoliko takvih namirnica koje trebamo izbjegavati ako želimo smršaviti.

1. Biljna ulja

Mauro upozorava da su biljna ulja za kuhanje obrađena kemikalijama i puna omega-6 masnih kiselina te mogu dovesti do kroničnih upalnih bolesti i povećanog rizika od pretilosti. Osim toga, biljna ulja nemaju praktički nikakvu hranjivu vrijednost.

"Sadrže samo tragove hranjivih tvari, što znači da kuhanje s ovim uljem ne donosi mnogo koristi vašem tijelu ili prehrani u usporedbi s drugim uljima koja imaju više nezasićenih masti poput maslinovog ulja", kaže Cowin za SheFinds. Kaže da je najbolje zamijeniti biljna ulja maslinovim uljem.

2. Bijeli kruh

Mnogi ljudi preferiraju bijeli kruh za sendviče, tost i drugo. Ipak, Richards upozorava da je ovo jedna od najgorih namirnica za naše cjelokupno zdravlje te može usporiti mršavljenje.

"Bijeli kruh i drugi rafinirani ugljikohidrati imaju mnogo negativnih nuspojava za naše zdravlje, a salo na trbuhu samo je jedna od njih", rekla je. Također, konzumacija bijelog kruha može dovesti do brzih skokova šećera i upale, što usporava gubitak težine i šteti zdravlju.

3. Slatka peciva

Richards navodi slatka peciva poput krafni kao neke od najgorih namirnica za upale i debljanje

"Oni su kombinacija rafiniranih ugljikohidrata i masti iz ulja. Ovo dvoje zajedno daje vam visokokalorični, upalni međuobrok", upozorila je.

Poput bijelog kruha, objašnjava da će peciva vjerojatno dovesti do brzog porasta glukoze zbog šećera. Za zdraviji doručak, koji još uvijek može biti sladak, možemo pojesti malo grčkog jogurta s voćem.

Pročitajte više