Nutricionistica: Konzumiranje do 10 obroka dnevno moglo bi pridonijeti mršavljenju

Foto: Pexels

Suprotno popularnoj raspodjeli prehrane na tri obroka: doručak, ručak i večeru, stručnjaci tvrde da bi konzumiranje deset obroka dnevno moglo biti prikladno za one koji žele poboljšati svoje zdravlje.

Osobe koje imaju želučane probleme, poput žgaravice, gastropareze ili nadutosti, mogu smanjiti te simptome jedući više puta dnevno, ali u manjim dozama, kaže nutricionistica Lindsey DeSoto.

Manje porcije pri jedenju, od šest do deset obroka, pomažu probavi jer želudac nema toliko toga za razgraditi nakon svakog malog obroka pojedenog tijekom dana.

Kalorije i veličina porcija igraju glavnu ulogu

Osobe koje žele izgubiti nekoliko kilograma, mogle bi imati koristi od šest ili više obroka dnevno, ističe nutricionistica. Ipak, kalorije i veličina porcija igraju glavnu ulogu.

"Na primjer, ako vam je potrebno 1800 kalorija da održite svoju težinu i odlučite jesti šest malih obroka dnevno, svaki bi obrok trebao sadržavati oko 300 kalorija. Pazite da ostanete unutar dodijeljenih dnevnih potreba za kalorijama i podijelite ih na broj obroka koje konzumirate", rekla je DeSoto za New York Post.

Dodaje da mali, česti obroci često dolaze u obliku ultra-prerađene hrane i grickalica koje nemaju mnogo vitalnih hranjivih tvari potrebnih našem tijelu. Stoga je bitno usredotočiti se na kvalitetu hrane koju konzumiramo.

Međutim, nutricionistica napominje kako ovo ne znači da je konzumiranje tri obroka dnevno loše. To može biti u redu kada želimo ojačati metabolizam tijela.

Metabolizam je prirodna kemijska reakcija u tijelu koja pretvara hranu u energiju te pomaže tijelu eliminirati osjećaj gladovanja.

Ukupan broj obroka koje osoba pojede također bi se mogao povezati s rizikom od bolesti, prema izvješću National Institutes of Health iz 2019. godine.

Istraživanje je pokazalo značajno povećanje rizika od bolesti ako je osoba konzumirala šest ili više obroka dnevno, u usporedbi s nekim tko je jeo samo jedan do dva obroka dnevno. Dakle, dokazi o tome je li zdraviji stil života povezan s većom ili manjom prehranom su neutralni.

Pročitajte više