Nutricionistica otkrila pet najzdravijih namirnica za svakodnevnu konzumaciju

Foto: Shutterstock

DULJI, zdraviji i sretniji život prioritet je većini ljudi. Dovoljna količina hranjivih tvari i raznolika prehrana našim tijelima pomaže u održanju zdravlja i borbi protiv brojnih bolesti, a ljudi se često pitaju kakva pravila trebaju poštovati da bi to postigli.

U nedavnom intervjuu za Fox News Digital, kalifornijska nutricionistica i zdravstvena stručnjakinja dr.sc. Susan Smith Jones podijelila je nekoliko savjeta o tome koju hranu treba dodati u prehranu da bismo poboljšali i održali zdravlje:

Klice

Klice su među najzdravijom sirovom hranom koju svatko od nas može konzumirati. Dok, primjerice, klice lucerne i rotkvice podrazumijevaju izvrsne opcije u svakodnevnoj konzumaciji, klice brokule vladaju u smislu prevencije raznih vrsta raka.

Dok uzgoj značajne količine klica traje samo nekoliko dana, uzgoj cijele glavice brokule manje nutritivne vrijednosti traje oko 77 dana. "Teško da postoji bolja hrana na zemlji od svježe ubranih klica kojima treba dvije minute dnevno da narastu", rekla je Jones.

Zeleno povrće

Špinat, kelj, brokula, prokulice i zelje pružaju tijelu zaštitu i donose vrijedne nutrijente. Nedavna epidemiološka studija, koja se sastoji od 206 drugih studija na ljudima, otkrila je da je zelena hrana ona koja najviše štiti od raka, najzdravija je za srce i pomaže u sprječavanju i borbi protiv pretilosti, rekla je Jones.

Rajčice

Nema bolje namirnice za muškarce od rajčice u smislu prevencije raka prostate. Cherry rajčice su još bolja opcija, budući da se velik dio nutritivne vrijednosti nalazi u kožici. Izuzetno je koristan likopen iz rajčice, koji plodu daje crvenu nijansu.

Zeleni čaj

Pokušajte zamijeniti jutarnju šalicu kave zelenim čajem za dodatne zdravstvene prednosti. Zeleni čaj ne samo da može pomoći u prevenciji raka već ima i antivirusna i antibakterijska svojstva i pomaže izgraditi imunitet, rekla je Jones.

Orašasti plodovi i sjemenke

Bademi su izvrstan izvor proteina, vlakana i vitamina E. Pokušajte preko noći namočiti bademe u zdjelu s vodom kako biste ih napunili, omekšali za žvakanje i povećali njihovu biodostupnost, savjetovala je Jones.

Ubacite malo namočenih badema u blender s četiri šalice vode za domaće bademovo mlijeko. Sjemenke lana pružaju mnoštvo hranjivih tvari koje pomažu u prevenciji raka, kao što su omega-3 masne kiseline i vitamin E.

Nekoliko žlica sjemenki lana dnevno također može potaknuti sjaj kože i visoku energiju, potaknuti imunološki sustav, smanjiti upalu i pomoći u probavi.

Pročitajte više