Ojačaj svoj torzo ovom kratkom rutinom zgibova

Foto: Shutterstock

MALO je vježbi koje same mogu snažno utjecati na razvoj mišića. Jedna od tih vježbi su zasigurno zgibovi. Podizanjem vlastita tijela rukama, ali i drugim mišićima koji sudjeluju u pokretu (ramena, leđa, mišići core-a), vrlo se brzo razvija snažan i čvrst torzo. Nije važno kako volite vježbati, niti koji su vam primarni ciljevi, svaki će vam trener reći kako ne smijete zapostaviti zgibove. Ako ne možete raditi zgibove, to znači da vam je gornji dio tijela izuzetno slab.

Evo kako možete ispraviti grešku i ojačati na zgibovima u samo 10 minuta tjedno. Napravite ovu kratku rutinu dva puta tjedno, može se izvoditi zasebno, ili u sklopu nekog od vašeg uobičajenog treninga, samo ne smije biti dva dana zaredom.

Namjesti štopericu na odbrojavanje - 5 minuta, i napravi najviše zgibova što možeš na sljedeći način (ako ne možeš napraviti puno zgibova, radi zgibove s naslonjenim nogama ili uz pomoć partnera):

- uzmi pauzu po želji.

- trudi se raditi što pravilnije zgibove, bez puno trzanja tijelom.

- nemoj raditi zgibove do otkaza do posljednje minute; dakle, zaustavi se 1-2 zgiba prije nego što vidiš da ćeš napraviti zadnji zgib koji možeš pa uzmi pauzu. Ako inače možeš napraviti najviše 8-10 zgibova, radi serije od 5-7 zgibova.

- u posljednjoj minuti radi zgibove do otkaza.

- mijenjaj hvat; napravi jednu seriju užim, a jednu seriju širim hvatom. Isto tako, radi serije i obrnutim hvatom kada je dlan okrenut prema licu.

- ako je potrebno, radi i samo jedan zgib između pauzi. Nije važno koliko zgibova radiš dok god daješ sve od sebe u posljednjoj minuti.

- napiši broj ukupnih ponavljanja u svih 5 minuta, te probaj nadmašiti samog sebe na idućem treningu.

- ako spajate ovu rutinu s treningom, napravite je na početku treninga nakon zagrijavanja.

 

Pročitajte više