Ova besplatna aktivnost poboljšava mentalno zdravlje u par minuta, otkriva studija

Foto: Pexels

Možda smo primijetili da se nakon nekoliko minuta u šumi, na obali jezera ili na rubu rijeke počinjemo osjećati bolje, smirenije i opuštenije. Veza između prirodnih prostora i ljudskih umova teško da je nova. Tradicija meditativnih zen vrtova, na primjer, postoji stoljećima. Osim toga, nova studija pokazuje da mladi ljudi gotovo odmah osjećaju pozitivan učinak ovih prirodnih prostora.

Istraživači sa Sveučilišta Waterloo proveli su ankete na 70 mladih u dobi od 9 do 17 godina u različitim okruženjima, prirodnim ali i gradskim. 

"Zacrtali smo rutu u gradu Kitchener, u Ontariju, gdje je bilo stvarno različitih elemenata urbanog dizajna", rekla je jedna od autorica studije, Leia Minaker, za HuffPost. Mjesta duž rute uključivala su urbanu stazu, zeleno polje, urbano jezero i prometno gustu stanicu gradskog prijevoza.

"Na svakom zaustavljanju tražili smo od njih da ispune anketu koja se sastojala od validiranih psiholoških ljestvica za mjerenje tjeskobe, smirenosti, mentalnih zahtjeva, te pozitivnih i negativnih učinaka", kaže istraživačica.

Nalazi dokazuju da ne moramo otići duboko u prirodu ili ostati jako dugo da bismo iskusili pozitivan učinak

Prije nego što su mladi ispunili anketu, voditelji su ih uputili. "Rekli su im: 'Samo ostanite ovdje na minutu. Nekoliko puta duboko udahnite. Razgledajte i slušajte svoje okruženje. Što trenutno osjećate?' Cilj je bio prizemljiti ih u trenutku", pojasnila je Minaker.

Najveće razlike bile su u razinama anksioznosti sudionika, i na jezeru i na polju, u odnosu na stanicu gradskog prijevoza. Nakon gledanja jezera, rezultati adolescenata na ljestvici anksioznosti smanjili su se za devet posto.

Međutim, na stanici, njihovi rezultati tjeskobe porasli su za 13 posto. Istraživači su podatke prilagodili različitim čimbenicima, uključujući dob, spol, etničku pripadnost, dijagnozu mentalnog zdravlja i društveni status. Nalazi također dokazuju da ne moramo otići duboko u divljinu ili ostati jako dugo kako bismo iskusili pozitivan učinak.

Vrijeme provedeno vani korisno je za zdravlje uma i tijela

Osnivačica globalnog pokreta, medijske tvrtke i brenda životnog stila koji se zalaže za vraćanje ravnoteže između virtualnog i stvarnog života pod nazivom 1000 Hours Outside, Ginny Yurich, naglasila je da, bez obzira u kakvom okruženju živimo, svako vrijeme provedeno na otvorenom ima koristi.

"Odabir da svoj obrok jedete vani na terasi ili balkonu svog stana, umjesto unutra, ili da idete u jednostavnu obiteljsku šetnju svojim kvartom, jednako je vrijedno", rekla je. Tvrdi da je ključno biti vani što je više moguće. Dakle, svako vrijeme provedeno vani korisno je za zdravlje uma i tijela.

"Kada smo vani, potpuno smo uključeni u našu okolinu. Učimo, procjenjujemo rizik i koristimo sva svoja osjetila", zaključila je Yurich.

Pročitajte više