Ovo je prvi i najčešći simptom visokog šećera u krvi, tvrdi liječnik

Foto: Shutterstock

ZNAKOVI opasnosti koje sa sobom donosi povišen šećer u krvi ponekad mogu biti pitanje života ili smrti. "Ako imate dijabetes, bitno je paziti na visoku razinu šećera u krvi. Ali čak i ako nemate, postoje znakovi upozorenja kojih bi svi trebali biti svjesni", kaže dr. Tomi Mitchell za Eat This, Not That.

Prekomjerna žeđ

"Pretjerana žeđ jedan je od najčešćih simptoma dijabetesa, stanja koje se javlja kada tijelo nije u stanju pravilno obraditi i iskoristiti šećer koji je prisutan u hrani. Bez adekvatnog inzulina za transport glukoze u stanice za energiju može doći do nakupljanja u krvotoku i uzrokovanja opasno visokog porast razine šećera u krvi”, kaže dr. Mitchell.

„Jedan od načina na koji se vaše tijelo pokušava suprotstaviti ovom procesu je signaliziranje da pijete više vode. Kada je razina šećera u krvi previsoka, višak glukoze se izvlači iz vaše krvi i pretvara u oblik koji vaše tijelo može koristiti, ali, nažalost, to uzrokuje prekomjerno mokrenje”, objasnio je.

„To može dovesti do dehidracije, što dovodi do još veće žeđi jer vaše tijelo pokušava nadoknaditi izgubljenu vodu. Ako primijetite pretjeranu žeđ zajedno s drugim simptomima, kao što su gubitak težine, razdražljivost ili česte infekcije, važno je razgovarati sa svojim liječnikom što je prije moguće. Ranim testiranjem i mijenjanjem svoje prehrane i stila života možete bolje kontrolirati svoj dijabetes ili spriječiti pojavu nekih komplikacija”, zaključuje.

Dodatni česti simptomi su umor, zamućen vid, sporo zacjeljivanje rana, pospanost i zbunjenost, smanjeno znojenje i suha koža itd.

Pročitajte više