Ovo su neke nevjerojatne činjenice o blagdanima koje su važne za vaše zdravlje

Foto: 123RF

UOČI blagdana gotovo da ne postoji osoba koja ne pretjeruje s hranom i pićem. Teško je odoljeti bogatoj i ukusnoj ponudi koja se nalazi na svakom koraku, no jedan od glavnih razloga zbog kojih biste se trebali suzdržati je Božić. Naime, samo u tom jednom danu prosječna će osoba unijeti 6000 kalorija. 

''To je opasno za zdravlje srca, a da ne spominjem struk'', upozorava dr. Riccardo Di Cuffa. 

6000 kalorija je ekvivalentno 12 Big Macova, a da biste ih se riješili, morat ćete istrčati dva maratona.

Savjet je da se ne prejedate, nego kušate malo od svega i nakon objeda obavezno odete u kraću šetnju koja će vam pomoći da hranu brže probavite.

Upravo su kilogrami jedan od razloga zbog kojih su žene uoči blagdana pod stresom. U nedavnom istraživanju, većina ispitanica je na skali od 1 do 10 razinu blagdanskog stresa smjestila na brojku 7.

''Nemojte imati previše očekivanja. Većina nas je nerealna i to uzrokuje stres zbog kojeg se teško opustiti i uživati'', poručuje učiteljica joge Michelle Moroney.

Kažu da se klin klinom izbija, ali ako ste pretjerali s alkoholom, mamurluk nikako ne biste smjeli pokušati liječiti alkoholom, kao ni jakom kavom.

''Alkohol će jutro poslije odgoditi oporavak i mamurluk bi mogao biti još gori, a kava će vaš organizam još više dehidrirati. Pijte puno vode ili izotonična pića kojima ćete nadoknaditi izgubljene minerale i soli'', preporučuje medicinska savjetnica Fiona Sim.

Ako ne želite unijeti previše kalorija u organizam pićima, svakako biste trebali izbjegavati slatke likere. Ispijanjem 50 ml irskog krem likera konzumirate čak 164 kalorije.

Kada dođete izvana i želite se ugrijati, nemojte posezati za alkoholom. Najefektniji način je topla kupka koja će podići temperaturu vašeg tijela. 

Na kraju, promislite o novogodišnjim odlukama koje imaju utjecaja na mentalno zdravlje. Prošle godine je najpopularnija bila ''bolje ću se hraniti'', dok su se na drugo i teće mjesto smjestile ''više ću vježbati'' i ''trošit ću manje novca'', otkrila je anketa provedena u Velikoj Britaniji. 

Većina novogodišnjih odluka prekrši se već krajem siječnja. To je i razlog zbog kojeg se treći petak u 1. mjesecu naziva Fail Friday. Naime, upravo je to dan kada većina digne ruke od odluka kojih su se obvezali pridržavati u novoj godini.

Pročitajte više