Popis hrane koja će utažiti želju za noćnim grickanjem, prema nutricionistima

Foto: Unsplash

Nije čudno ako na kraju dana popustite pred zdravim navikama i posegnete za nezdravom hranom. Dijetetičarka Lindsay Wengler kaže da bismo u tom slučaju trebali razmisliti o pretjeranom ograničavanju tijekom dana.

"Kada ne dobijemo dovoljno hranjivih tvari ili energije, naše tijelo može signalizirati intenzivnu glad ili želju za hranom, što je obično vidljivo kasnije navečer", rekla je za Best Life.

Trebamo razmisliti o prehrambenim navikama koje su nas dovele do te točke te dodati hranu bogatu hranjivim tvarima u svoju prehranu. Ovo je deset najboljih namirnica za zaustavljanje žudnje za konzumiranjem hrane u sitne noćne sate.

1. Grčki jogurt

Dijetetičarka Michelle Saari kaže da je grčki jogurt iznimno zdrav međuobrok.

"Grčki jogurt ne samo da je bogat proteinima, već sadrži i dobru količinu kalcija i probiotika. Visok sadržaj proteina usporava probavu, zbog čega se dulje osjećate sitima i pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi. To je izvrstan međuobrok koji se može zasladiti s malo meda ili posipati bobičastim voćem za kasnonoćnu poslasticu", rekla je.

2. Smoothie

Ovaj osvježavajući napitak može biti poslastica, unatoč tome što sadrži puno hranjivih tvari. Nutricionist Dan Gallagher preporučuje proteinski smoothie s bananama i drugim svježim sastojcima koji su nam ukusni.

"Proteinski prah obično sadrži oko 15 do 20 grama proteina, što će pomoći smanjiti želju za hranom. Banane su bogate magnezijem i kalijem, što će vam pomoći da se opustite i pripremiti vas za spavanje", tvrdi on.

3. Chia sjemenke

Saari također preporučuje jesti chia sjemenke koje nam mogu dati osjećaj sitosti koji će trajati cijelu noć.

"Chia sjemenke pune su hranjivih tvari, prepune vlakana, omega-3 masnih kiselina i proteina. Kada se namoče, chia sjemenke šire se i stvaraju tvar sličnu gelu, potičući osjećaj sitosti. Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u sporoj apsorpciji šećera, što može spriječiti skokove šećera u krvi."

4. Zob

Jedenje zobi u bilo koje doba dana može pomoći u smanjenju želje za jelom.

"Zob je izvrstan izvor topivih vlakana, osobito beta-glukana, za koje se pokazalo da reguliraju apetit i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi. Jedenje male, tople zdjelice zobenih pahuljica navečer može pružiti zasitan učinak, pomažući u obuzdavanju želje za grickalicama kasno navečer", napominje Saari.

5. Avokado

Dodavanje avokada prehrani još je jedan način obuzdavanja ove nezdrave večernje želje za hranom.

"Avokado je bogat mononezasićenim mastima, koje su zdrave za srce i mogu vas držati sitima. Prisutnost vlakana u avokadu također pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi", kaže Saari.

6. Svježi sir

Gallagher preporučuje da probamo svježi sir kao izdašan, ali zdrav međuobrok.

"S visokim sadržajem proteina lako se kombinira s voćem poput ananasa i breskvi te će učiniti da se osjećate zadovoljnima i spriječiti vas da posegnete za nezdravom hranom", objasnio je.

7. Orašasti plodovi

Brojne su zdravstvene prednosti jedenja male šake orašastih plodova svaki dan, uključujući bolje zdravlje srca i manji rizik od smrtnosti uzrokovane srčanim oboljenjima. Saari kaže da nam čak i skromna porcija može pomoći da se zasitimo te spriječimo noćnu želju za hranom.

8. Leća

Dodavanje leće ili drugih mahunarki našoj prehrani još je jedan način da spriječimo posezanje za nezdravim noćnim grickalicama.

"Leća je izvrstan izvor biljnih proteina i vlakana. Može pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi i pružiti dugotrajan osjećaj sitosti, što je korisno u sprječavanju kasnonoćnog grickanja", tvrdi Saari.

9. Kriške jabuke s maslacem od kikirikija

Ovo je još jedan međuobrok koji djeluje poput poslastice. Gallagher preporučuje jabuke s maslacem od kikirikija.

"Maslac od kikirikija ima umjerenu količinu proteina, ali ima više masti, što će vam pomoći da ostanete siti. Jabuke su uvijek zdrav izbor i bogate su vitaminima i mineralima", rekao je.

10. Losos

Na kraju, Saari preporučuje jesti losos koji je bogat omega-3 masnim kiselinama i proteinima.

"Losos može biti izvrsna opcija za večeru koja vas čini zadovoljnima tijekom cijele večeri. Sadržaj proteina u lososu pomaže usporavanju probave, što pomaže suzbijanju žudnje za hranom, dok omega-3 masne kiseline pridonose cjelokupnom zdravlju", rekla je dijetetičarka.

Pročitajte više