S popisa navika koje pospješuju rizik od raka stručnjak izdvojio najgoru

Foto: Shutterstock

RAK je drugi vodeći uzrok smrti u svijetu, iza srčanih bolesti. Iako se nijedna vrsta raka ne može u potpunosti spriječiti, izbjegavanje nekih navika može značajno smanjiti rizik. Čimbenike poput dobi i obiteljske anamneze ne možemo promijeniti, ali možemo se odreći loših navika koje povećavaju šanse za dobivanje raka.

Nutricionist i medicinski tehničar Sean Marchese, koji ima iskustva u onkološkim kliničkim ispitivanjima i preko 15 godina iskustva u izravnoj skrbi za pacijente, za Eat This, Not That je govorio o navikama koje povećavaju rizik od obolijevanja od raka.

Pušenje i pijenje alkohola

Marchese kaže: "Od 1960-ih godina pušenje je primarni uzrok raka pluća u Sjedinjenim Državama. Upotreba duhana povećava rizik od razvoja najmanje 14 vrsta raka i odgovorna je za 25 do 30 posto svih smrti od raka. Znamo da duhan sadrži najmanje 50 kancerogenih tvari.

Sad znamo i da je konzumacija alkohola faktor rizika za rak usne šupljine, probavnog trakta, respiratornog trakta, jetre, gušterače i dojke. Iako mnogi ljudi konzumiraju alkohol ili duhanske proizvode samo povremeno ili u društvenim okruženjima, kumulativni štetni učinci tih navika igraju značajnu ulogu u razvoju raka."

Loša prehrana

"Gotovo 70 posto slučajeva raka debelog crijeva i oko jedne trećine svih smrti od raka mogu se pripisati prehrani. Karcinogeni koji se mogu naći u hrani uključuju nitrate, nitrozamine, pesticide i dioksine. Konzumacija velikih količina crvenog mesa može povećati rizik od raka, uključujući rak prostate, mokraćnog mjehura, dojke, želuca, gušterače i usta", kaže Marchese.

Pretilost

Smanjena aktivnost i loša prehrana značajno doprinose pretilosti, povećavajući rizik od nekoliko vrsta raka. Američko društvo za borbu protiv raka povezalo je pretilost s rakom debelog crijeva, dojke, endometrija, bubrega, jednjaka, gušterače, žučnog mjehura i jetre.

Zračenje

"UV zrake najčešći su oblik izloženosti zračenju, a do 10 posto karcinoma može biti uzrokovano zračenjem", objašnjava Marchese. "Rakovi uzrokovani zračenjem uključuju leukemiju, limfom, karcinom štitnjače, kože, pluća i dojke."

Infekcije

Marchese navodi: "Oko 18 posto karcinoma povezano je s infekcijama. Taj je postotak veći u područjima u razvoju, poput nekih afričkih zemalja. Virusi poput humanog papiloma virusa, virusa Epstein Barr i HIV-a odgovorni su za većinu karcinoma uzrokovanih infekcijom. U razvijenijim zemljama humani papiloma virus i virus hepatitisa B najčešći su uzroci karcinoma izazvanih infekcijama.

Pročitajte više