Saznajte sve najveće prednosti izvođenja čučnjeva

Foto: Instagram

KAD sljedeći put pomislite na preskakanje čučnjeva, sjetite se ovih stvari.

1. Poboljšavaju izgled vaših nogu, i ne samo njih

Kada radite čučnjeve, ne samo da poboljšavate tonus i izgled nogu i stražnjice, već i leđa, ali i trbušnjaka koji moraju biti čvrsti tijekom njihova izvođenja.

2. Poboljšavaju fleksibilnost vašeg tijela

Kako? Istežu ligamente i zadnje lože, a prednosti na pokretljivosti osjećaju i kukovi te donji dio leđa.

3. Jačaju mišiće čitavog tijela

Na kvadricepsima je svakako najveći pritisak, no da biste se spustili do čučnja, a zatim i podigli iz njega, u radu sudjeluju gotovo svi mišići vašeg tijela, čime ih jačate, a da toga možda i niste svjesni.

4. Poboljšavaju metabolizam

Najbolji način da natjerate tijelo da troši još više kalorija, odnosno da ubrza metabolizam, jest da povećate mišićnu masu. Noge čine polovicu tijela, a sa stražnjicom čine one dijelove tijela na kojima se nalaze najveći mišići. Dalje je sve jasno.

5. Poboljšavaju balans i pokretljivost tijela

Već dobro znate kako starenjem ljudi gube sposobnost održavanja balansa tijela i njegove pokretljivosti. No oni koji u ranijoj životnoj dobi počnu prakticirati čučnjeve, imaju produženi vijek izdržljivosti svojih nogu, što ujedno znači i bolji balans.

6. Pomažu u prevenciji ozljeda

Jedan od najčešćih uzroka ozljeda kod sportaša jest slabost mišića stabilizatora te nedovoljna razvijenost ligamenata i vezivnih tkiva. Čučnjevi pomažu jačanju povezanosti između svih tih problematičnih dijelova, poboljšavajući fleksibilnost i smanjujući mogućnost povreda, što nipošto nije zanemarivo.

Pročitajte više