Šest mogućih razloga zbog kojih vaša mjesečnica kasni, a nije trudnoća

Foto: Shutterstock

VEĆINA žena pri kašnjenju mjesečnice najprije pomišlja na trudnoću, u slučaju da mogućnost za nju uistinu i postoji. Međutim, liječnici objašnjavaju da to ne mora biti jedini razlog kašnjenja mjesečnice. Upravo suprotno, neki drugi razlozi čak su i češći te se javljaju kod sve većeg broja žena. Kako donosi Parents, postoji nekoliko mogućih razloga zbog kojih bi vaša mjesečnica mogla kasniti, a ne uključuju trudnoću.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Osobama sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) mjesečnica često zna kasniti jer im i sam menstrualni ciklus traje nešto duže nego drugim ženama, objašnjavaju liječnici. To je zato što žene s PCOS-om često imaju dodatne folikule, a policistični jajnici imaju mnogo nerazvijenih vrećica u kojima se razvijaju jajašca i često nisu u stanju ispustiti to jajašce, zbog čega neće doći do ovulacije. Ostali uobičajeni simptomi sindroma policističnih jajnika uključuju debljanje i povećanu razinu testosterona, hormona koji najčešće uzrokuje pojačani rast dlaka na tijelu.

Stres

"Emocionalni stres može utjecati na područje mozga koje kontrolira hipofizu, a ona upravlja hormonima koji stimuliraju naše jajnike", objašnjava dr. Anuja Vyas. Kao rezultat toga, stres u nekim slučajevima može uzrokovati kašnjenje menstruacije. No važno je napomenuti da svaka osoba doživljava stres na drugačiji način pa je njegov utjecaj na menstrualni ciklus vrlo subjektivan, objašnjavaju stručnjaci. Naprimjer, preseljenje ili promjena radnog mjesta mogli bi jednoj osobi prekinuti mjesečnicu, dok ta ista situacija neće imati nikakvih posljedica za nekoga drugoga.

Promjena tjelesne težine

Drastični gubitak ili dobivanje na težini može biti još jedan razlog za kašnjenje menstruacije. "Nagli gubitak težine ili recimo stanje poput anoreksije mogu zaustaviti proizvodnju hormona za stimulaciju folikula (FSH) i luteinizirajućeg hormona (LH) u hipotalamusu koji reguliraju rad jajnika", kaže dr. Vyas koja dodaje kako debljanje može imati sličan učinak, prvenstveno kada je povezano sa stanjima kao što je sindrom policističnih jajnika.

Perimenopauza

Prosječna žena ulazi u menopauzu u dobi od 50 godina, ali prije toga prolazi kroz prijelazno razdoblje poznatije kao perimenopauza. Tijekom tog razdoblja, koje obično počinje u već u 40-ima, neke žene primjećuju kašnjenje mjesečnice kao jedan od glavnih simptoma. Umjesto prosječnih 28 dana između menstruacija, to razdoblje može potrajati od 36 pa sve do 48 dana. "Ako ste mlađi od 45 godina i vaša mjesečnica potpuno prestane, moguće je da prolazite kroz ranu menopauzu ili doživljavate preuranjeno zatajenje jajnika", dodaje dr. Vyas.

Tumor hipofize

Iako je rijetko i malo vjerojatno, ponekad je tumor hipofize krivac za kašnjenje mjesečnice. Dr. Vyas kaže da bi žene koje često imaju neredovite menstruacije, a uz to i druge nuspojave kao što su glavobolje, zamagljen vid i iscjedak iz dojki, iako ne doje, trebale posjetiti svog liječnika jer bi mogla biti riječ o ovoj vrsti tumora.

Dijabetes i bolesti štitnjače

Ginekolog Jay M. Berman objašnjava kako bi problemi poput dijabetesa i bolesti štitnjače također mogli biti odgovorni za kašnjenje mjesečnice. Prema podacima Ureda za zdravlje žena, bolest štitnjače može uzrokovati probleme s mjesečnicom jer upravo hormoni štitnjače pomažu u kontroliranju vašeg menstrualnog ciklusa, stoga neuravnoteženi hormoni štitnjače mogu uzrokovati neredovitu mjesečnicu. Isto tako, neke su studije otkrile vezu između dijabetesa tipa 1 i rane menopauze, a znanstvenici vjeruju da se to događa jer ovaj tip dijabetesa uzrokuje prerano starenje krvnih žila, a zatim i starenje jajnika.

Pročitajte više