Šest namirnica koje nutricionisti jedu kako bi spriječili rizik od raka

Foto: Pexels

Nijedna pojedinačna hrana ne može zaštititi od raka, ali jedenje više hrane koja se bori protiv njega pomoći će smanjiti rizik od razvoja bolesti, navodi Američki institut za istraživanje raka. Prehrana igra važnu ulogu u načinu života za prevenciju raka, ističe nutricionistica dr. sc. Tracy Crane.

"Znamo da je raku općenito potrebno mnogo vremena da se razvije, tako da ono što jedemo svaki dan ima složeni učinak na naš ukupni rizik od raka", rekla je Crane za TODAY.

Opći je cilj jesti biljnu prehranu bogatu voćem i povrćem bez škroba, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, sjemenkama i mahunarkama, tvrdi doktorica znanosti, dijetetičarka i profesorica nutricionizma Maya Vadiveloo. Ovo su namirnice koje Crane i Vadiveloo konzumiraju kako bi smanjile rizik od raka.

1. Bobičasto voće

"Bobičasto voće je stvarno prepuno antioksidansa", ističe Vadiveloo. Odlični izbori su jagode, maline, borovnice i kupine.

2. Rajčice

Likopen je snažan antioksidans koji rajčicama daje crvenu boju. Postoje dokazi da štiti od raka prostate, kažu obje stručnjakinje. Posebno se dobro apsorbira kada se jede s masnoćom, kao što je kuhani umak od rajčice napravljen s maslinovim uljem, napominje Vadiveloo.

3. Brokula

Brokula je jedno od povrća iz skupine Cruciferous, u koje spadaju također cvjetača, kupus, kelj, prokulice, raštika, potočarka i rotkvice.

"Unutar cruciferous povrća nalaze se spojevi zvani izotiocijanati, za koje znamo da prilično štite od raka", objašnjava Crane.

4. Mrkva

Narančasto povrće, poput mrkve, muškatne ili butternut tikve i slatkog krumpira, te narančasto voće, poput dinje, marelica i manga, sadrže karotenoide poput beta-karotena - pigmente za koje se smatra da su antioksidansi.

5. Sjemenke lana

Sjemenke lana igraju ulogu u borbi protiv upala i sadrže do 800 puta više lignana, fitokemikalije koja ima antioksidativna, antitumorska, protuupalna i antivirusna svojstva. Također sadrže puno vlakana i omega-3 masti, koje mogu suzbiti rast, veličinu i širenje stanica raka.

6. Kvinoja

Riječ je o proteinu cjelovitog zrna i biljnom proteinu koji smanjuju rizik od raka, objašnjava Crane. Ostale cjelovite žitarice uključuju smeđu rižu i sirak.

Pročitajte više