Šest promjena na nogama koje mogu značiti da smo u opasnosti od tihog ubojice

Foto: Shutterstock

PERIFERNA arterijska bolest (PAD) je stanje u kojem se arterije koje opskrbljuju noge i stopala krvlju začepe, uglavnom zbog nakupljanja masnih naslaga uzrokovanog povišenim kolesterolom. Kako objašnjava kardiolog Jaideep Menon, prvi simptomi ovog zdravstvenog problema primjećuju se upravo na nogama i stopalima.

Simptomi periferne arterijske bolesti mogu se razlikovati od čovjeka do čovjeka, odnosno ovisno o težini njegovog stanja. Kada je riječ o znakovima upozorenja koji se pojavljuju na stopalima i nogama, oni mogu uključivati:

  • bolove ili grčeve u nogama ili stopalima, osobito tijekom tjelesne aktivnosti ili vježbanja
  • utrnulost ili slabost u nogama
  • osjećaj hladnoće ili trnjenja u nogama ili stopalima
  • rane na stopalima ili nogama koje ne zacjeljuju ili zacjeljuju vrlo sporo
  • slabiji puls u stopalima ili nogama
  • konstantnu bol u nogama ili stopalima, čak i kada osoba miruje.

Kako bismo spriječili pojavu visokog kolesterola, kardiolog savjetuje sljedeće promjene. Kao prvo, naglašava važnost održavanja zdrave prehrane, odnosno konzumiranja prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim izvorima proteina. Isto tako, savjetuje da izbjegavamo hranu s visokim udjelom zasićenih i transmasti, poput pržene hrane i mesnih prerađevina.

Osim zdrave prehrane, dr. Menon savjetuje da redovito vježbamo, održavamo zdravu težinu, prestanemo pušiti i konzumirati alkohol te izbjegavamo stres koliko je god to moguće, donosi Only My Health.

Pročitajte više