Šest znakova na noktima koji mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

Foto: Shutterstock

Ljudsko tijelo je izuzetno složen sustav. Ako postoji problem ili oštećenje na jednom području, to se može pokazati na drugom. Nokti su jedno od mjesta na kojima možemo uočiti niz zdravstvenih problema, pri čemu su jedni ozbiljniji od drugih. Evo na što sve trebamo obratiti pozornost.

Beauove linije

Beauove linije su vodoravne izbočine ili udubine na jednom ili više noktiju na rukama i nogama. Mogu biti posljedica ozljeda ili bolesti poput covida-19, ospica, zaušnjaka, upale pluća ili streptokokne infekcije. Mogu se javiti i kao posljedica srčanog udara i visoke temperature, piše Express.

Terryjevi nokti

Kod Terryjevih noktiju, većina nokta je bijele boje, a na vrhu se uočava ružičasto-crvena traka. Takvi nokti su ponekad posljedica starenja, a u ozbiljnijim slučajevima mogu biti znak kroničnih stanja poput zatajenja jetre ili dijabetesa.

Izbočine na noktima

Izbočine koje idu duž nokta, a ne poprijeko, što je slučaj kod Beauove linije, mogle bi biti posljedica traume na naborima nokta. Drugi uzroci povezuju se s upalnim poremećajima, poput ekcema ili psorijaze, te infekcijama, poput paronihije.

Bijele mrlje na noktima

Bijele mrlje koje se nazivaju leukonihija, bezopasne su ako se samo povremeno pojave na noktima. Mogu biti posljedica manikure, nošenja umjetnih noktiju ili drugih tretmana. Ponekad se javljaju kao posljedica uzimanja određenih lijekova.

Lomljivi nokti

Lomljivi nokti često se povezuju sa starenjem, ali mogu biti simptom nedostatka željeza, vitamina B i općenito loše prehrane. Često se javljaju i kod osoba s Raynaudovim sindromom i osobama koje imaju psorijazu. Oni s poremećajima štitnjače također mogu primijetiti da im se nokti mijenjaju i postaju lomljivi.

Žuti, lomljivi nokti

Žućkasti lomljivi nokti mogu biti znak skrivenog dijabetesa. Takva se infekcija zove onihomikoza, a uzrokovana je razgradnjom šećera koji utječe na kolagen u noktima.

Pročitajte više