Što će se doista dogoditi ako naglo prestanemo piti kavu?

Foto: Instagram

MISLITE li da je upravo sada vrijeme za još jednu kavu, jer vas je ona jutarnja prestala držati budnima - pročitajte ovo i saznajte mogu li čak i okorjele kavopije prestati piti svoje "crno zlato". Odnosno, što će se dogoditi s organizmom ako mu uskratite taj poznati izvor energije?

Ako ste se ikada pitali, nakon što ste svašta čuli na tu temu, što bi se točno moglo dogoditi kad  biste samo jedan dan prestali piti kavu na koju ste navikli, evo odgovora iz osobnog iskustva Stephanie Eckelkamp, koji je nedavno objavljen na stranicama Women's Healtha. 

"Znate, očekivala sam grozne nuspojave, ali dogodilo se i nešto lijepo što nisam očekivala i što sam zapravo godinama pokušavala", napisala je i zaintrigirala nas. 

"Dakle, kavu pijem već godinama. Jutro ne mogu zamisliti bez šalice vruće razbuđujuće kave, nakon koje slijedi neka blaža varijanta, a do kraja dana znala sam popiti još barem jednu, popodnevnu dozu. A iako nisam osjećala da mi kava zapravo smeta, poželjela sam vidjeti mogu li bez nje. Naravno, panično sam se bojala nuspojava o kojima se toliko priča - o glavobolji i manjku energije pa, samo da znate - nije mi bilo lako. 

Strašne glavobolje koje ni pilula ne može izliječiti 

Da - glavobolja tijekom odvikavanja od kave nažalost nije mit. Kofein je po svojoj strukturi sličan adenozinu, kemijskom hormonu koji se obično veže za receptore u mozgu zadužene za uspavljivanje, no kada ga pijemo, kofein počinje zbunjivati adenozin pa se on veže na receptore i umjesto da nas uspavljuje, kako bi to pravi adenozin napravio, kofein ga doslovno izgura iz priče i daje nam suprotan učinak - razbuđuje nas. Zato, što više kave pijete, više ćete zbunjivati, odnosno blokirati adenozine, ali će mozak, uz toliko poticaja, stvarati sve više adenozina, kava će ih sve više blokirati, a jednom kada izostavite jutarnju kavu, dogodit će se - kaos. Uz toliko adenozina koje je tijelo naviklo proizvoditi, odjednom će početi raditi kako treba i činiti vas puno umornijima nego što jeste. Na koncu - probudili ste se, a već se osjećate umorno. I onda slijedi glavobolja jer je toliko adenozina proširilo vaše krvne žile i, nenaviknuto na jutra bez kave, sada će vam stvarati bolne probleme. 

Poslušajte savjet - ako se zaista želite riješiti kave iz svog života - prvo - ne radite to ponedjeljkom. Startajte barem u subotu tako da možete lakše preživjeti do tog trećeg dana, ili još bolje, ako pijete više šalica kave dnevno, tada jednu dozu ostavite s kofeinom, a druge zamijenite biljnim čajevima ili, ako ste baš veliki fan okusa kave, prebacite se na beskofeinsku. 

Koji čaj? 

Ako ste odlučili prvu jutarnju kavu zauvijek zamijeniti čajom, neka jutarnja doza bude zeleni čaj, dokazano dobar podizač energije. Ali da se ne biste sada napajali samo zelenim čajem, sve naredne kofeinske doze zamijenite laganijim i ukusnijim varijacijama - voćnim, biljnim, mješavinama čaja. 

Žudnja za slatkim

I sama logika kaže da je fina, topla, slatka jutarnja kava zapravo desert koji će vaš organizam tražiti jednom kada ostane bez njega jer, priznajemo, kava s pjenom, okusima, šlagom... sve je to puno slađe i zasitnije od šalice običnog tekućeg čaja. I zato se pripremite da će vaš organizam žudjeti za nečim čime će nadomjestiti tu finu, slatku kavu.  

 

Savjet? S obzirom da vjerojatno i nakon nekoliko dana osjećate umor i nikako ne možete osjetiti onu staru kofeinsku energiju, i još k tome osjećate glad za njom, razbudite se čajem u kombinaciji s voćem koje će vas osvježiti i nahraniti te na zdrav način utišati tu neočekivanu žudnju. 

Posljedice bez kofeina osjećat ćete i navečer, ali - dobre posljedice

Kako je u svom iskustvu napisala: "Godinama sam pokušavala samu sebe natjerati na spavanje ranije, ali mi to nije polazilo za rukom, sve dok nisam prestala pitu kavu. Iako ranije nisam osjećala nikakve smetnje, tek sada vidim koliko sam bila nesvjesna da mi popodnevna kava itekako narušava moju želju za ranijim snom. Sada taj problem više nemam. Sada konačno na spavanje idem ranije, budim se ranije, razbuđujem se čajem i imam više vremena za jutarnje rutine. I priznajem, osjećam se bolje nego ikada!"

A to vam je dokaz da se bez kave zaista može. 

Nikada više fina mirisna kava? 

Kako mnogi piju kavu iz istog razloga kao i ja, nekada, jer je fina, jer dokazano čak i njen miris razbuđuje, mnogi jednostavno ne žele ostati bez tog okusa. No moj je primjer dobar primjer da se može i s kavom i bez nje, i da možete slobodno kombinirati jači čaj za buđenje i podizanje energije te slabiju kavu, cappuccino, za gušt. Baš za gušt, a ne više za zadovoljenje potrebe. 

 

 

Pročitajte više