Što sve morate znati ako se planirate prebaciti na veganstvo ili vegetarijanstvo?

Foto: Instagram

NIJE tu samo riječ o promjeni prehrane. Neke stvari morate znati prije nego što počnete s novim režimom života jer bi vam zdravlje u suprotnom moglo biti narušeno. Ako se u posljednje vrijeme zatičete kako vam je dosta mesa te vas vuče veganstvo ili barem vegetarijanstvo, ovo morate znati prije svega:

1. Trebaju li vam dodaci prehrani?

Vjerujemo kako već znate da je jedan od osnovnih "problema" kod veganske ili vegetarijanske prehrane nedostatak slavnog vitamina B12 tako da ćete taj vitamin sigurno morati unositi kao dodatak svojoj prehrani. Taj vitamin postoji samo u namirnicama životinjskog porijekla, a našem je organizmu neophodan za zdravlje. Nedostatak se očituje kroz umor, zatvor, gubitak apetita (onaj loš) te opću slabost.

2. Trebat će vam i dodatnog željeza


Iako postoji cijela paleta bilja, povrća i žitarica s dovoljnom količinom željeza za vegane, morate znati da to željezo spada u skupinu koju organizam apsorbira puno slabije od željeza iz namirnica životinjskog porijekla. Zato morate znati da će vam možda biti potrebni i takvi dodaci prehrani. 

3. Suočavat ćete se s brojnim pitanjima

Prebacivanje na veganstvo ili vegetarijanstvo povući će niz pitanja vaših znatiželjnih prijatelja koji će se vjerojatno svim silama truditi odgovoriti vas od te ideje. Zato budite karakter i svima pojasnite kako je to isključivo vaša stvar.

4. Morat ćete pronaći nove izvore proteina

Kad jednom izbacite meso i proizvode životinjskog porijekla, trebat ćete svakako povećati dozu prirodnih proteina, a njih ćete najviše naći u grahoricama, prirodnoj soji, seitanu i quinoi. Zato bi te namirnice trebale biti na vašem svakodnevnom meniju. 

5. Nemojte namirnice životinjskog porijekla zamijeniti junk foodom

Možda će vam u početku nedostajati masnoće iz namirnica životinjskog porijekla, ali ih nipošto nemojte zamijeniti junk foodom. U to spadaju i ona tvornička vege jela poput smrznutih povrtnih burgera, a o pečenom pomfritu da i ne govorimo. Pronađite adekvatnu zamjenu u povrću i voću, poput avokada ili orašastih plodova.

6. Lakše s proizvodima od soje

Iako se znanstvenici još uvijek svađaju oko negativnih učinaka soje na naše zdravlje, jedno je sigurno: previše konzumiranja veganskog mesa na bazi soje gore je od konzumiranja visoko kvalitetnih životinjskih proizvoda. Dakle, ako već ne možete bez "mesa" u bilo kojem obliku, možda onda striktno veganstvo ipak nije za vas. 

7. Ne morate sve promijeniti odjednom


Jedna od velikih grešaka mnogih koji su se prebacili na veganstvo, a potom relativno brzo odustali, jest činjenica da su u tu promjenu ušli prenaglo. Ako ste već odlučiti "pročistiti" svoju prehranu, nitko ne kaže da to morate učiniti u jednom potezu. Zapravo, najbolje bi bilo krenuti tako da postepeno povećate unos voća, povrća, žitarica i drugog bilja te istovremeno smanjujete unos namirnica životinjskog porijekla. Morate dati organizmu vremena da se privikne.

8. Pripremite se da ćete u nabavku morati s naočalama

Možda ne nužno s naočalama, ali ćete svakako morati obraćati malo više pažnje na deklaracije jer čak i "biljni" proizvodi u sebi mogu sadržavati brojne namirnice životinjskog porijekla, makar u tragovima.

9. Osjećat ćete se sretnijima

Ako se veganstvo pokaže kao pun pogodak za vas, znajte, bit ćete sretniji. Stoga, ako se još uvijek dvoumite, pokušajte se promijeniti zbog sreće.

10. Ono vas ne mora koštati više novca

Zapravo, povrće i voće još uvijek su jeftiniji od kilograma kvalitetnog mesa pa će vam prelazak na veganstvo možda čak ostaviti i nešto novca u novčaniku. 

11. Brinete li o kalciju, nemojte

Puno je namirnica biljnog porijekla koje u sebi kriju veće doze kalcija pa ih se držite kao ne biste negativno utjecali na zdravlje svojih kostiju. I zdravlje općenito. Uz namirnice poput kelja, badema, žitarica, tofua... imat ćete dovoljno izvora kalcija da ne morate brinuti što ste se odrekli mlijeka i mliječnih proizvoda. 

Pročitajte više