Što učiniti s hranom u hladnjaku nakon dužeg nestanka struje?

Foto: 123RF

PREKIDI u napajanju električnom energijom česti su tijekom vremenskih nepogoda, ali i izvođenja različitih radova.

No, ako se suočite s nešto dužim prekidom u napajanju električnom energiju, moglo bi vas početi brinuti pitanje sigurnosti konzumiranje hrane koja se nalazila u hladnjaku. U tom slučaju, postoji nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju.

Za početak, ne otvarajte vrata hladnjaka ako to nije nužno. Što je duže zatvoren, to će duže hrana u njemu ostati hladna. Naime, hladnjak može zadržati istu temperaturu do četiri sata, a zamrzivač čak i do 48 sati.

Osim toga, bilo bi dobro premjestiti meso i perad na jednu stranu hladnjaka kako biste spriječili unakrsno kontaminiranje tijekom ispuštanja sokova.

Koristite suhi led da hladnjak bude što hladniji. Oko dvadeset kilograma suhog leda trebao bi sačuvati temperaturu hladnjaka čak i do dva dana.

No, prije nego što pojedete bilo koju hranu iz hladnjaka ili zamrzivača, evo nekoliko smjernica kako biste bili sigurni da je još uvijek sigurna za konzumiranje:

Provjerite temperaturu unutar hladnjaka i zamrzivača. Bacite svu lako kvarljivu hranu (stvari poput mesa, peradi, morskih plodova, jaja) koja je duže od dva sata bila na temperaturi višoj od pet stupnjeva.

Također, bacite hranu koja ima neobičan miris, boju ili teksturu ili je topla na dodir.

Provjerite ima li na zaleđenoj hrani kristala leda. Hrana u vašem zamrzivaču koja se djelomično ili u potpunosti odmrznula može se sigurno smrznuti ako još uvijek sadrži kristale leda ili je bila na temperaturi manjoj od pet stupnjeva.

Nikad ne kušajte hranu da biste odlučili je li sigurna za konzumaciju. Ako niste sigurni, bacite je, savjetuje Today.

Pročitajte više