Stručnjaci otkrili je li spavanje s čepićima za uši opasno

Foto: 123RF

ČEPIĆI za uši su idealan pomagač u borbi protiv buke, ali pitanje je kako utječu na zdravlje. Svima je jasno da ljudima osjetljivim na zvukove ponekad može biti teško zaspati. Ako ste i vi jedan od njih, vjerojatno ste već isprobali čepiće za uši kako bi se uspjeli naspavati.

Portal Medical News Today pozabavio se pitanjem zdravlja te navike te su izdvojili nekoliko pozitivnih i negativnih strana korištenja čepića.

Kako istraživanje iz 2014. godine pokazuje, oni su siguran i pristupačan način poboljšanja kvalitete sna. Štoviše, ponekad upotreba čepića za uši, zajedno s maskom za oči, može poboljšati san REM faze, koja je najdublji oblik sna i podržava nekoliko važnih procesa, poput konsolidacije memorije. Osim toga, njihova upotreba može povećati nivo melatonina, hormona koji je veoma važan za kvalitetan san.

Također, navodi se kako čepići za uši u odnosu na druge metode koje pospješuju san imaju puno manje nuspojava. Recimo, tablete za spavanje mogu imati niz nuspojava, kao što su vrtoglavica i dnevna pospanost.

No svejedno je vrlo malo informacija o tome kako česta upotreba čepića može utjecati na uši. Kako Medical News Today navodi, jedan od mogućih rizika je nakupljanje ušnog voska. Iako je on važan za održavanje dobrog zdravlja uha, ponekad može izazvati i probleme, poput svraba i neugodnog osjećaja u uhu, zujanja, poteškoća sa sluhom, pa čak i kašlja ili vrtoglavice. Nadalje, u pojedinim slučajevima je moguća i infekcija uha, do koje može doći zbog bakterija koje ulaze u ušni kanal ili nastaju iz nakupljenog ušnog voska. 

Pročitajte više