Studija otkrila da nam popularna tjelesna aktivnost pomaže da živimo duže

Foto: Unsplash

PREMA novoj studiji, dizanje utega povezano je sa smanjenjem rizika od rane smrti za čak 47 posto. Vijest da je vježbanje dobro i zdravo nije nova, ali studija objavljena u British Journal of Sports Medicine otkrila je da dizanje utega, u kombinaciji s preporučenom količinom aerobnih vježbi, ima ozbiljne zdravstvene dobrobiti.

Stručnjaci su analizirali podatke 99.713 odraslih osoba koje su praćene 10 godina. Prema rezultatima, oni koji su se bavili umjerenom aerobnom aktivnošću u trajanju od 150 minuta tjedno ili snažnom aerobnom aktivnošću 75 minuta tjedno, a uz to su dva do tri puta tjedno dizali utege, imali su smanjeni rizik od smrtnosti svih uzroka od 41 do 47 posto, piše CNN.

Osobe koje su se bavile isključivo aerobnom aktivnošću, ali nisu dizale utege, imale su 32 posto manji rizik od smrtnosti svih uzroka. S druge strane, oni koji su dizali utege, a preskakali aerobnu aktivnost, imali su 22 posto manji rizik od smrtnosti svih uzroka.

Prema Medical News Today, dizanje utega smanjuje i rizik od smrti uzrokovane rakom za 15 posto. Dok je aerobna aktivnost također rezultirala nižim rizikom od smrti od raka, taj rizik nije se dodatno smanjio kada se dizanje utega kombiniralo s aerobnom aktivnošću.

Prosječna dob sudionika studije bila je 71 godina, tako da nije jasno ima li dizanje utega sličnu korist za mlađe ljude.

Osim što smanjuje rizik od rane smrti, dizanje utega gradi i jača mišiće, pozitivno utječe na samopouzdanje i oslobađa nas boli.

Pročitajte više