Svakodnevno prakticiranje joge nudi nevjerojatne prednosti, evo najvažnijih

Foto: Shutterstock

PONEKAD najjednostavnija svakodnevna rutina može imati najveći utjecaj na vaše zdravlje, a joga bi mogla biti najbolji primjer toga. Iako se treninzi joge uglavnom ne smatraju intenzivnima kao neki drugi, znanstveno je dokazano da svakodnevno vježbanje joge pridonosi mentalnom i fizičkom zdravlju. Kroz vježbe disanja, zadržavanje položaja i meditaciju povećavate svoju snagu i fleksibilnost.

Joga pomaže u regulaciji raspoloženja

Instruktorica joge Jenni Tarma kaže: "Imamo mnoštvo istraživanja koja pokazuju da redovito prakticiranje svjesnosti - čin obraćanja pažnje na osjete u tijelu, misli i emocije - može smanjiti stres i pomoći nam da se osjećamo smirenije, produktivnije i općenito staloženije u svakodnevnom životu."

Jedna recenzija iz 2014. godine, objavljena u časopisu Frontiers in Human Neuroscience, zaključila je da redovito prakticiranje joge može pomoći u olakšavanju samoregulacije (sposobnosti razumijevanja i upravljanja svojim ponašanjem i reakcijama).

Druga studija provedena na adolescentima između 13 i 18 godina otkrila je da prakticiranje joge pozitivno utječe na emocionalnu regulaciju i samopoštovanje.

Joga vam pomaže izgraditi vašu temeljnu snagu

Gina Newton, certificirana osobna trenerica i instruktorica joge, kaže: "Iz fizičke perspektive, joga je sjajna za povećanje naše temeljne snage, koja dalje podupire sve vrste pokreta."

Joga smanjuje stres

"Joga i meditacija moćni su alati za otpornost na stres i jačanje mentalnog zdravlja", kaže Nicole Renée Matthews. "Redovito bavljenje jogom potiče mentalnu oštrinu i smirenost, uravnotežava i opušta um, pomaže u oslobađanju stresa i tjeskobe te jača koncentraciju."

Joga poboljšava zdravlje mozga

Prema dr. Gail Saltz, izvanrednoj profesorici psihijatrije na Medicinskom fakultetu Weill-Cornell u njujorškoj Prezbiterijanskoj bolnici, prakticiranje joge poboljšava ukupan protok krvi u tijelu.

Jedna recenzija iz 2019. godine, objavljena u časopisu Brain Plasticity, utvrdila je da bihevioralne intervencije poput joge mogu pomoći u usporavanju starenja i neurodegenerativnog opadanja. Naime, svakodnevno prakticiranje joge djeluje na različite dijelove mozga, osobito na hipokampus (koji igra glavnu ulogu u učenju i pamćenju) i prefrontalni korteks (kontrolira kognitivne funkcije).

Joga poboljšava fleksibilnost i pokretljivost

"Predano, svakodnevno prakticiranje joge pomaže fleksibilnosti i snazi, što može poboljšati vaše držanje, ravnotežu i jača vaše zglobove", kaže instruktorica joge Samantha Hoff.

Pročitajte više