Tajna zelenog čaja - od super do štetne namirnice - ovisno koliko ga pijete!

Foto: 123rf

IZMEĐU toga da je odličan pokretač metabolizam, super izvor antioksidansa te odličan saveznik u prevenciji zdravlja i ljepote - zeleni je čaj zaista prava prirodna blagodat za ljudski organizam. No malo tko zapravo zna koliko je zelenog čaja potrebno piti da bi dobili najbolje rezultate, odnosno, malo tko zna koja je to količina koja bi iz super namirnice mogla postati - štetna. 

"Ako pijete dvije do tri (čajne) šalice zelenog čaja dnevno - bravo, radite pravu stvar za sebe, ali svakako pazite da ne pretjerate.", obznanio je dr. Zuo Feng Zhang - epidemiolog i istraživač karcinoma s University of Maryland Medical Centera. Namjerno je kazao čajne šalice misleći na šalice koje nisu onako velike kao ove moderne šalice za kavu, odnosno napitke. Dakle ako volite piti čaj iz šalica koje više sliče kriglama, uzmite u obzir da tada smanjite svoju dozu na 1 i pol do dvije takve velike šalice dnevno. Ne više! Čak i ako ste ranije čitali nešto sasvim drugo. 

Mnoge su studije dokazale visoku učinkovitost zelenog čaja, tu nema pogovora, no nekako se stalno varira s tom količinom. Tako se primjerice za najbolje rezultate želite li doslovno mršavjeti na bazi zelenog čaja, spominje od sedam do čak 10 dozvoljenih (čajnih) šalica dnevno. Dokazano je i da dnevna doza od pet šalica zelenog čaja dobro utječe na smanjenje rizika od želučanih problema, čak i nastanka raka želudca, no ne zaboravite da je i zelen čaj prepun tanina koji, ma da su nutritivni izvori zelenog čaja najbolji na svijetu, ipak stavlja tu malo mrlju na njegovu super moć. I zato ne treba pretjerivati jer biste mršavljenjem primjerice mogli loše utjecati na nešto drugo. 

Jer negativnih učinaka ako se pretjeruje, naravno ima. Prvo, ako ste osjetljivi na kofein, ne pijete ga jer vas drži budnima, onda se svakako morate kloniti i zelenog čaja. Pogotovo ako pričamo o večeri. Ali to nije jedina negativna strana ispijanja prevelike količine zelenog čaja. 

I zeleni i crni čaj mogu umanjiti apsorpciju folne kiseline što je posebno važna informacija za trudnice kojima je taj vitamin jako važan zbog dobrog razvoja ploda, a iako je možda zdravije da trudnice kavu zamijene zelenim čajem - treba imati na umu tu njegovu negativnu stranu. 

I ne samo tu, jer zeleni čaj nije baš najbolji prijatelj ni željezu - kojem se također miješa u njegovu apsorpciju i usporava ga te se zato niti ne preporučuje da ga se pije za vrijeme obroka. 

Dakle, s dvije-tri čajne šalice svom ćete organizmu pružiti najbolje iz tih super zdravih listova zelenog čaja, ali ga svakako konzumirajte između obroka. I ne pretjerano kasno prije spavanja. 

 

Pročitajte više