Tko jede ljute papričice živi duže ili kraće?

Foto: 123rf 

SVI manje više znamo da ljuta hrana nije nezdrava, no kako ima niz štetnih učinaka za ljude osjetljivijeg želudca ne preporučuje se svima i uvijek. Ali ako vam ne smeta za vaše zdravlje ljute chilli papričice svakako bi se trebale naći na vašem meniju. Što češće to bolje. Jer kažu znanstvenici - od njih se živi bolje i duže! 

Zanimljiva informacija za sve ljubitelje ljute i začinjene hrane. Doista! 

O tome su nadugačko i naširoko razglabali i proučavali znanstvenici s Larner College of Medicine Sveučilišta u Vermontu koji su prikupili podatke za oko 16.000 Amerikanaca tijekom 23 godine njihovog života i došli do zapanjujućih podataka da je smrtnost kod oko 13 posto tih ljudi doslovno odgođena zbog učestale konzumacije ljute, začinjene hrane. 

"To naravno nije dokaz da ćete s ljutim papričicama poslati smrt na čekanje, ali sada ipak imamo podatke o tome koliko ljuta hrana stvarno dobro utječe na ljudski organizam. I to ovako - svatko tko uživa u ljutoj hrani dodatno potiče metabolizam i samim time smanjuje rizike od pretilosti i bolesti koje su povezane s njom. Autori ove studije vjeruju kako upravo kapsaicin, aktivni agens koji se nalazi u ljutim papričicama, a koji djeluje kao snažan saveznik u borbi protiv mikroorganizama i virusa, također pozitivno djeluje na zdravlje i duži, zdraviji život.", istaknuo je sudionik u ovoj studiji student Chopan te naglašava kako su ovi podaci, iako u ovom trenutku možda malo presenzacionalistički, svakako vrijedni za razmatranje u budućnosti kada bi se moglo otkriti još štošta što se krije u ljutoj, zdravoj hrani. Te možda na temelju takvih studija jednoga dana dobijemo još kvalitetne informacije o prehrani kao lijeku zdravog i dugog života. 

 

 

Pročitajte više