Trening na prazan želudac sagorijeva dvostruko više sala, kaže istraživanje

Foto: 123RF

TRENING je zabavan i važan za mentalno zdravlje, a ponekad i dio procesa mršavljenja. Ako posljednje vrijedi u vašem slučaju, počnite ranije ustajati.

Novo istraživanje Sveučilišta u Bathu otkrilo je da tjelovježba na prazan želudac sagorijeva više masti nego ako prije treninga pojedete doručak.

Istraživanje je provedeno na malom uzorku od 30 pretilih muškaraca. Oni koji su trenirali prije doručka sagorjeli su dvostruko više masti od muškaraca koji su prije odlaska u teretanu pojeli doručak.

Logika koja stoji iza ovog fenomena vrlo je jednostavna: kada trenirate praznog želuca, tijelo će gorivo uzimati iz masnih stanica koje su već pohranjene u tijelu.

Uz to, muškarci koji nisu jeli doručak prije treninga imali su smanjen rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

"Grupa koja je prvo trenirala povećala je sposobnost reagiranja na inzulin", kazao je Javier Gonzales, koji je radio na ovom istraživanju. 

Dakle, ako se želite riješiti viška kilograma trenirajući, možda je rješenje preskočiti doručak, ali pobrinite se da ga pojedete čim završite s tjelovježbom. Vaše tijelo treba ugljikohidrate i proteine da bi se mišići brže oporavili, a jedenje nakon treninga je vitalno za dugoročno održiv proces.

Važno je i hidrirati se ako odlučite započeti dan treningom te ne birati previše intenzivne oblike tjelovježbe jer biste mogli osjećati vrtoglavicu i mučninu.

Pročitajte više